Chris christie este o opțiune de vot binară Încărcat de

Chris christie este o opțiune de vot binară investiție bitcoin în jamaica criptocurrency ar trebui să investesc

Printre altele, susține o gamă variată de proiecte în domeniul sănătății publice, oferind ajutor în combaterea bolilor transmisibile ca SIDA, tuberculoză și malarie, precum și programe vaste de vaccinare pentru a eradica poliomielita. Oferă fonduri institutelor de învățământ și bibliotecilor și susține burse la universități. Fundația a creat un program pentru apă, igienizare și igienă pentru a furniza servicii de igienizare durabilă în țările sărace. Divizia sa de agricultură susține International Rice Research Institute Institutul Internațional de Cercetare a Orezului în dezvoltarea Orezului auriu, un tip de orez modificat genetic pentru a combate carența de vitamina A. Scopul fundației este acela de a oferi unui număr de de milioane de femei și fete din cele mai sărace țări informații și servicii contraceptive de calitate înaltă, scopul pe termen și mai lung fiind accesul universal la planificare familială. ÎnLos Angeles Times a criticat fundația pentru că și-a investit activele în companii care au fost acuzate că ar înrăutăți sărăcia, poluarea și în firme farmaceutice care nu vând în țări în curs de dezvoltare.

Deși fundația a anunțat o revizuire a investițiilor sale pentru a evalua responsabilitatea socială, acest lucru a fost anulat ulterior și și-a susținut politica de investiție pentru profitabilitate maximă, utilizând drepturile de vot pentru a influența practicile companiei. Melinda Gates a sugerat că oamenii ar trebui să emuleze eforturile filantropice ale familiei Salwen care și-au vândut casa și au donat jumătate din valoarea sa, așa cum se detaliază în cartea lor The Power of Half. Gates a făcut donații personale la instituții de învățământ. Deși Microsoft oferise suport financiar acestei instituții în trecut, aceasta a fost prima donație personală primită de la Gates. Ballmer, amândoi studenți acolo Ballmer a fost membru al promoțieiîn timp ce Gates și-a părăsit studiile pentru Microsoft și au donat fondurile necesare construirii laboratorului. Gates a donat 6 milioane de dolari pentru construirea Gates Computer Science Building, finalizată înîn campusul Universității Stanford. Clădirea conține un Departament de informatică și Laboratorul de sisteme de calculator CSL al departamentului de inginerie al Stanford. DinGates și fundația sa și-au exprimat interesul în rezolvarea problemelor sanitare globale. La începutul anuluiel a apărut și la emisiunea lui Jimmy Fallon The Tonight Show și l-a provocat să vadă dacă simte diferențe dintre apă reciclată și apă îmbuteliată.

În noiembrieGates a afirmat că va oferi 50 de milioane de dolari către Dementia Discovery Fund, o organizație cu capital de risc care caută un tratament pentru Boala Alzheimer. A mai promis încă 50 de milioane de dolari pentru companiile start-up care activează în domeniul Alzheimer. Bill și Melinda Gates au afirmat că intenționează să le lase copiilor lor câte 10 milioane de dolari drept moștenire. La 25 augustGates a dacă investesc 1000 este bitcoin La 29 aprilieGates s-a alăturat legendei elvețiene de tenis Roger Federer în Match for Africa 4, un meci de tenis necompetitiv susținut la Key Arena din Seattle, toate locurile fiind epuizate. Evenimentul a avut loc pentru a susține eforturile de caritate ale Roger Federer Foundation în Africa. Federer și Gates au jucat împotriva lui John Isner, jucătorul de top al Americii în cea mai mare parte a deceniului, și Mike McCready, chitaristul principal al trupei Pearl Jam. Perechea a câștigat cu 6 la 4. În total, au strâns 2 milioane de dolari pentru copiii din Africa. Dogecoin cel mai bun bot de tranzacționare a criptomonedelor lor au fost Jack Sock, plăți comerciale cu criptare de biți din jucătorii de top ai Americii și câștigătorul grand slam la duble, și Savannah Guthrie, co-prezentatoarea emisiunii NBC Today show.

Gates și Federer au înregistrat cea de-a doua lor victorie împreună cu un scor de și evenimentul a strâns peste 2,5 milioane de dolari. Gates s-a căsătorit cu Melinda French pe un teren de golf de pe insula Lanai din Hawai pe 1 ianuarie Au trei copiii împreună. Familia locuiește în Xanadu 2. Înimpozitele asupra vilei erau raportate la 1, milioane de dolari, valoarea sa estimată fiind de ,5 milioane de dolari. Proprietatea de 6. Ne-am crescut copiii în mod religios; au mers la biserica Catolică la care merge Melinda și am participat și eu.

Sunt foarte norocos și, din acest motiv, sunt dator să încerc să reduc inegalitatea din lume. Și asta este un fel de credință religioasă. Înainte să fi început să înțelegem cu adevărat bolile și vremea și alte lucruri asemănătoare, am căutat o explicație falsă pentru ele. Acum, știința a acoperit o parte din domeniul — nu tot — pe care îl deținea religia. Dar misterul și frumusețea lumii sunt copleșitor de minunate și nu există nicio explicație științifică despre cum a ajuns așa. Să afirmăm că a fost generată de numere aleatorii, pare, știți, o perspectivă cam nemiloasă [râde]. Gates a cumpărat Codex Leicester, o colecție de scrieri științifice ale lui Leonardo da Vinci pentru suma de 30,8 milioane de dolari în Gates este un cititor împătimit, iar tavanul bibliotecii sale uriașe de acasă este gravat cu citate din The Great Gatsby.

Îi place și să joace bridge, tenis și golf. Zilele lui Gates sunt planificate la minut, similar programului președintelui SUA. În ciuda averii sale și călătoriilor sale de afaceri extinse, Gates a zburat la clasa economică cu o linie aeriană comercială până încând și-a cumpărat un avion privat. Înaverea sa a depășit pentru puțin timp suma de miliarde de dolari. În maiGates a remarcat faptul că dorește să nu fi fost cel mai bogat om din lume, deoarece îi displace atenția pe care a adus-o cu sine acest titlu. În martieGates era a doua cea mai bogată persoană din lume după Carlos Slim, dar a redobândit poziția principală înconform Bloomberg Billionaires List.

Slim și-a reluat poziția în iunie dar a pierdut-o din nou lui Gates. Între șiaverea sa s-a dublat de la 40 de miliarde de dolari americani la mai bine de 82 de miliarde de dolari. În octombrieGates a fost depășit de fondatorul Amazon Jeff Bezos, luând titlul de cea mai bogată persoană din lume. Este un susținător al impozitelor mai mari, mai ales pentru cei bogați.

Gates are câteva investiții în afara Microsoft, care în i-au adus un bonus de salariu de Înel a fondat Corbis, o companie de imagistică digitală. Îna devenit directorul Berkshire Hathaway, o companie de investiții condusă de prietenul său vechi, Warren Buffett. Cont demo binar externe de afaceri și investiții listă parțială Gates are un portofoliu de miliarde de dolari cu acțiuni în diferite sectoare și a participat la diferite acțiuni antreprenoriale în afara Microsoft, inclusiv:. Jack Ma sau Mǎ Yún născut pe 10 septembrieeste un magnat de afaceri, investitor și filantrop chinez. Este co-fondatorul și fostul președinte executiv al Grupului Alibaba, un conglomerat tehnologic multinațional. Ma este un susținător înfocat al unei economii conduse de piață și deschise. Totodată, el este și un model pentru afacerile start-up.

În septembrieel a anunțat că se retrage din Alibaba și va desfășura activități educaționale, filantropice și se va ocupa de cauze de mediu; în următorul an, Daniel Zhang i-a luat locul ca președinte executiv. Din 29 iuliecu o avere netă de 48,2 miliarde de dolari, Ma este a doua cea mai bogată persoană din China după Ma Huatengprecum și una dintre cele mai bogate persoane din lume, ocupând locul 20, conform Forbes. A început să studieze engleza la o vârstă fragedă conversând cu vorbitorii de engleză de la Hotelul Internațional Hangzhou. Timp de nouă ani, Ma mergea 27 km chris christie este o opțiune de vot binară mile chris christie este o opțiune de vot binară bicicletă pentru a le oferi turiștilor tururi ale zonei pentru a-și putea exersa engleza. Ma este adept atât al Budismului, cât și al Taoismului. Mai târziu în tinerețea sa, Ma a avut dificultăți la admiterea la facultate. Examenele de admitere din China au loc o dată pe an, iar lui Ma i-au trebuit trei ani pentru a le promova. Ma a mers la Institutul Profesoral Hangzhou cunoscut în prezent ca Universitatea Normală Hangzhou și a absolvit în cu o Diplomă de licență în Arte cu specializarea limbă engleză.

În timp ce era la școală, a fost șeful consiliului studenților. După absolvire, a devenit conferențiar de limbă engleză și comerț internațional la Universitatea Dianzi Hangzhou. A aplicat de zece ori la Facultatea de Afaceri a Universității Harvard și a fost respins de fiecare dată. Ma a aplicat pentru slujbe în 30 de locuri diferite și a fost refuzat la toate. Douăzeci și patru de oameni au aplicat. Douăzeci și trei au fost acceptați. ÎnMa a auzit de Internet și și-a înființat prima companie, agenția de traduceri Hangzhou Haibo Translation Agency.

La începutul anuluia mers în Statele Unite cu prietenii săi, care l-au familiarizat cu Internetul. Deși a găsit informații privind berea din multe țări, a fost surprins că nu a găsit informații despre cea din China. A încercat să caute informații generale despre China și, din nou, a fost surprins că nu a găsit nimic în acest sens. A lansat site-ul web la AM și la PM deja primise e-mail-uri de la anumiți investitori chinezi care doreau să obțină informații despre el. Atunci a realizat Ma că Chris christie este o opțiune de vot binară are ceva grozav de oferit. În aprilieMa și He Yibing un profesor de calculatoare au deschis primul birou pentru China Pages, iar Ma a înființat a doua companie.

Astfel, fiecare reprezentant al istoriografiei care se ocupă de această perioadă, înarmat cu datele unei cercetări multiseculare, poate, fără probleme, să demoleze argumentele părţii opuse. Între Alutus şi Ialomitza fl este pusă inscripţia Transalpina şi, tot aici pe Ister fl vis-à-vis de Nicopol este Colownyck, o rarissimă menţiune a vechii denumiri a Turnului Holăvnic.

La 10 maiau înregistrat domeniul chinapages. În trei ani, compania făcuse 5. Ma a început să construiască site-uri web pentru companiile din China cu ajutorul unor prieteni din SUA. Dar eram mândru. La o conferință înMa a dezvăluit că nu scrise niciodată nici măcar o linie de cod, nici nu vânduse ceva vreodată unui client. El a achiziționat un calculator pentru prima dată la 33 de ani. A început o nouă rundă de dezvoltare cu un capital de În octombrie și ianuarieAlibaba a câștigat de două ori o investiție totală de capital de risc străin de 25 de milioane de dolari. Se aștepta ca programul să îmbunătățească piața de comerț electronic națională și să perfecționeze o platformă de comerț electronic pentru întreprinderile din China, mai ales întreprinderile mici și mijlocii IMMpentru a adresa provocările Organizației Mondiale a Comerțului Lista site-urilor de investiții bitcoin. Ma dorea să îmbunătățească sistemul global de comerț electronic și, dina fondat Taobao Marketplace, Alipay, Ali Mama și Lynx.

După dezvoltarea rapidă a Taobao, eBay s-a oferit să cumpere compania. Cu toate acestea, Ma le-a refuzat oferta, bucurându-se în schimb de susținerea din partea co-fondatorului Yahoo, Jerry Yang, cu o investiție de 1 miliard de dolari. În septembries-a raportat că Alibaba strânsese peste 25 de miliarde de dolari într-o ofertă publică inițială IPO pe bursa New York Stock Exchange. Alibaba a devenit una dintre cele mai valoroase companii de tehnologie din lume după ce a strâns cele 25 de miliarde de dolari, cea mai mare ofertă publică inițială din istoria financiară a Statelor Unite. Ma a ocupat funcția de președinte al Grupului Alibaba, o companie de holding cu nouă filiale majore: Alibaba. În noiembrievolumul de tranzacții online al Alibaba depășise un trilion de yuan. La 9 ianuarieMa s-a întâlnit cu președintele ales al Statelor Unite Donald Trump la Trump Tower, pentru a discuta potențialul unui număr de 1 milion chris christie este o opțiune de vot binară locuri de muncă în următorii cinci ani prin interesul companiei Alibaba cu privire la America. La 8 septembriepentru a sărbători cel de-al lea an de la înființarea Alibaba, Ma a apărut pe scenă și a oferit o prestație inspirată de Michael Jackson.

În aceeași lună, Ma s-a alăturat și lui Sir Li Ka-Shing într-o asociere în participațiune pentru a oferi un serviciu de portofel digital în Hong Kong. Ma a anunțat la 10 septembrie că va renunța chris christie este o opțiune de vot binară poziția de președinte executiv al Alibaba Group Holding în anul următor. Ma a negat afirmațiile conform cărora ar fi fost forțat să renunțe de către guvernul chinez și a declarat că dorește să se axeze pe filantropie prin fundația sa. Daniel Zhang urma să conducă Alibaba ca actualul președinte executiv. ÎnMa și-a făcut debutul ca actor în primul său film de scurt metraj kung fu denumit Gong Shou Dao.

În același an, a participat și la un festival muzical și a dansat în timpul petrecerii pentru aniversarea a 18 ani de Alibaba. La adunarea generală anuală a acționarilor Alibaba. La 24 septembrieîntr-un interviu cu Taobao, Ma a atribuit puterea societății americane moștenirii sale creștine și și-a expus convingerea cu privire la importanța implementării unui sistem pozitiv de valoari în China pentru a depăși moștenirea lăsată de Revoluția Culturală. Ma a primit critici internaționale după ce a susținut în mod public practicile de muncă chineze cunoscute ca sistemul de de ore lucrătoare. Ma a prezis și că un colaps al populației va deveni o problemă semnificativă în viitor. Jack Ma este fondatorul fundației Jack Ma Foundationo organizație de filantropie axată pe îmbunătățirea educației, mediului și sănătății publice. ÎnAlibaba a donat ÎnJack Ma a devenit administrator al programului The Nature Conservancy din China, iar îns-a alăturat consiliului global de directori al organizației. ÎnAlibaba a lansat o organizație non-profit, Alibaba Hong Kong Young Entrepreneurs Foundation, care susține antreprenorii din Hong Kong pentru a-i ajuta să-și dezvolte afacerile.

În același an, compania a finanțat reconstrucția a 1. În septembrieMa a înființat fundația Jack Ma Foundation și a anunțat că se va retrage din Alibaba pentru a se ocupa de muncă educațională, filantropie și cauze de mediu. Forbes pentru Realizările de o Viață pentru munca sa care susține comunitățile dezavantajate din China, Africa, Australia și Orientul Mijlociu. Înca răspuns la pandemia de coronavirus, Fundația Alibaba și fundația Jack Ma Foundation a lansat diferite inițiative, unele care au implicat donarea de echipamente medicale către Statele Unite, precum și multor altor țări din Asia, Africa și Europa. Lawrence Edward Page născut pe 26 martie este un informatician și antreprenor în domeniul Internetului de origine americană. Este cunoscut mai ales ca unul din co-fondatorii Google, împreună cu Sergey Brin. Page a fost directorul executiv al Google din până în părăsind postul în favoarea lui Eric Schmidtreluându-și apoi postul din aprilie până în iulie când a devenit directorul executiv al Alphabet Inc. Continuă să fie membru al consiliului de administrație, angajat și acționar majoritar al Alphabet. Crearea Google a generat o avere uriașă.

Page este co-inventatorul și cel care a dat numele PageRankun algoritm de clasificare a căutării pentru Google. Page a primit premiul Marconi Prize în împreună cu colegul său, Brin. Page s-a născut la 26 martieîn Lansing, Michigan. Mama sa era evreică; bunicul din partea mamei s-a întors ulterior în Israel. Cu toate acestea, Page, nu a declarat nicio religie formală. Tatăl său, Carl Victor Page Sr. Tatăl lui Page a fost profesor de informatică la universitatea Michigan State University și mama sa Gloria a predat cursuri de programare la facultatea Lyman Briggs College din cadrul aceleiași universități. În timpul unui interviu, Page și-a adus aminte de copilăria sa. Page a și cântat la instrumente muzicale și a studiat compoziția muzicii în timp ce creștea.

Părinții săi l-au trimis la o tabără muzicală de vară Tranzacționarea bitcoin și tranzacționarea înapoi pentru profit Arts Camp în Interlochen, Michigan, iar Page a menționat că educația sa muzicală i-a inspirat nerăbdarea și obsesia privind viteza în computare. Așadar, am devenit foarte interesat de tehnologie și afaceri. Page a mers la școala Okemos Montessori School denumită în prezent Montessori Radmoor din Okemos, Michigan, de la 2 la 7 ani perioada A mers la liceul East Lansing High School unde a absolvit în La școala de vară, el a mers la centrul de artă Interlochen Center for the Arts, unde a cântat la flaut, dar mai ales la saxofon, timp de două veri. Page are o diplomă de licență în științe în domeniul ingineriei calculatoarelor de la Universitatea din Michigan obținută cu onoruri, precum și o diplomă de master în științe în domeniul informaticii de la Universitatea Stanford. În timp ce era la Universitatea din Michigan, Page a creat o imprimantă inkjet făcută din blocuri Lego la propriu o line plotterdupă ce a realizat că poate tipări ieftin postere de mari dimensiuni utilizând cartușe inkjet — Page a utilizat o abordare de inginerie inversă asupra cartușelor cu cerneală și a construit elementele electronice și mecanice pentru a acționa imprimanta.

Ca student la Universitatea Michigan, el a propus ca școala să înlocuiască sistemul de autobuze cu un sistem de tranzit personal rapid, care era de fapt o monoșină cu mașini separate pentru fiecare pasager. A dezvoltat și un plan de afaceri pentru o companie care ar utiliza programe software pentru a construi un sintetizor de muzică la vremea aceea. După înscrierea la programul doctoral în domeniului informaticii la Universitatea Stanford, Page căuta o temă pentru dizertația sa, luând în considerare explorarea proprietăților matematice ale World Wide Web, înțelegerea structurii sale de legătură ca un grafic uriaș. Supervizorul său, Terry Winograd, l-a încurajat să își urmeze ideea, iar Page și-a amintit în anul că a fost cel mai bun sfat pe care l-a primit. A luat în considerare și cercetarea teleprezenței și mașinilor autonome în acest timp. Page s-a concentrat asupra problemei descoperirii care dintre paginile web sunt legate de alte pagini, considerând numărul și natura unor astfel de backlink-uri informații valoroase pentru acea pagină. Rolul referințelor din publicațiile academice urma să-l inspire în această cercetare. John Battelle, co-fondatorul revistei Wired a scris că raționamentul lui Page era: …întregul Web este bazat vag pe premisa referințelor — până la urmă, ce este un link, dacă nu o referință? Battelle a descris și revisao do tds capital group broker mult modul în care Page și Brin au început să lucreze împreună la acest proiect: Atunci când Page a conceput BlackRub, Web-ul avea un număr estimat de 10 milioane de documente, cu un număr nedefinit de link-uri între ele.

Resursele computaționale necesare pentru a face un program de o asemenea amploare să se miște erau cu mult peste limitele obișnuite ale unui proiect studențesc. Complexitatea și amploarea ideii l-au ademenit pe Brin să se implice. Brin, un erudit care sărea de la proiect la altul, fără a se hotărî la o temă de teză, a văzut premisa în spatele fascinației BackRub. Pentru a converti datele de backlink adunate de către programul web crawler al BackRub într-o măsură importantă pentru o anumită pagină web, Brin și Page au dezvoltat algoritmul PageRank și au realizat că poate fi utilizat ca motor de căutare cu mult superior celor existente. Algoritmul se baza pe o tehnologie nouă care analiza relevanța backlink-urilor care conectau paginile web una la cealaltă. Combinându-și ideile, perechea a transformat dormitorul lui Page într-un laborator de mașinării, a extras piese de schimb din calculatoare ieftine pentru a crea un dispozitiv pe care l-au utilizat pentru a conecta noul motor de căutare în formare la rețeaua broadband a campusului Stanford. După ce au umplut camera lui Page cu echipamente, au transformat dormitorul lui Brin într-un birou și centru de programare, unde au testat noile modele de motor de căutare pe Web.

Creșterea rapidă a proiectului lor a făcut ca infrastructura computațională a Stanford să aibă probleme. Page și Brin au folosit cunoștințele de bază în programarea cu HTML pentru a stabili pagini simple de căutare pentru utilizatori, deoarece nu aveau un dezvoltator de pagini web pentru a crea ceva elaborat vizual. Totodată, au început să utilizeze orice piesă de calculator pe care o găseau pentru a spori puterea computațională de care aveau nevoie pentru a face față căutărilor inițiate de utilizatori multipli. Odată cu creșterea popularității motorului lor de căutare în rândul utilizatorilor de la Stanford, au avut nevoie de servere adiționale pentru a procesa interogările.

În augustGoogle, în versiunea sa inițială găzduită încă pe site-ul web al Universității Stanford, a fost făcut disponibil utilizatorilor de Internet. Scott Hassan și Alan Steremberg au furnizat o contribuție semnificată printr-un ajutor extrem de talentat. Sergey Brin a fost de asemenea extrem de implicat și merită multe mulțumiri. BackRub prezenta deja funcțiile și caracteristicile rudimentare ale unui motor de căutare: s-a introdus o interogare și a furnizat o listă de backlink-uri clasificate drept importante. Viziunea lui Page și a lui Brin a fost comparată cu cea a lui Johannes Gutenberg, inventatorul tipografiei moderne: ÎnJohannes Gutenberg a introdus presa tipografică mecanică în Europa, tipărind Biblii pentru consumul de masă. Tehnologia a permis ca manuscrisele și cărțile — inițial copiate la mână — să fie tipărite mult mai repede, deci răspândind cunoaștere și ajutând la accelerarea Renașterii europene… Google a făcut o treabă similară. Mark Malseed a scris în într-un reportaj narativ: Solicitând fonduri de la membrii facultății, de la familie și prieteni, Brin și Page au adunat suficienți bani pentru a cumpăra niște servere și să închirieze faimosul garaj din Menlo Park… [la puțin timp după], Andy Bechtolsheim, co-fondatorul Sun Microsystems, a scris un cec de Timp de două săptămâni, în timp ce se ocupau de acte, tinerii nu au avut cont unde să depoziteze banii.

ÎnBrin și Page au înființat Google Inc. Ca urmare a înființării, Page s-a numit director executiv, în timp ce Brin, denumit co-fondatorul Google, a servit ca președintele Google. ÎnPage a experimentat cu servere mai mici astfel încât Google să poată ocupa cât cea mai bună aplicație pentru a câștiga bani de acasă mult din fiecare metru pătrat din depozitele părților terțe pe care le închiriau pentru serverele lor. Acest lucru a dus la un motor de căutare care mergea mult mai repede decât competitorii săi de la acea vreme. În iunieGoogle a indexat un miliard de URL-uri pe Internet, făcându-l cel mai cuprinzător motor de căutare de pe Web la acea vreme. În timpul primului său mandat ca director executiv, Page a încercat să îi concedieze pe toți managerii de proiect ai Google în anul Planul lui Page îi viza pe toți inginerii de la Google care raportau unui vicepreședinte, care apoi îi raporta direct lui — Page a explicat că nu îi plăcea supervizarea inginerilor de către non-ingineri cu cunoștințe tehnice limitate. Page a documentat și opiniile sale de management pentru ca echipa sa să le folosească drept referințe:. Deși noul model al lui Page nu era durabil și a dus la nemulțumiri în rândul angajaților afectați, identificarea soluției la problemele sale inginerești gestionate de angajații non-ingineri câștiga teren.

Page considera și că, cu cât motorul de căutare al Google returna răspunsuri criptomonedele sunt centralizate sau descentralizate?, cu atât putea fi când luați profit cripto mai mult. Se îngrijora pentru întârzieri de milisecunde și i-a determinat pe inginerii săi — de la cei care dezvoltau algoritmi la cei care construiau centre de date — să se gândească la timpii de latență.

Totodată, a insistat ca pagina principală Google să rămână cât mai simplă în ceea ce privește designul său, deoarece acest lucru ar ajuta ca rezultatele să se încarce mai repede. Page a acceptat într-un final ideea după ce s-a întâlnit cu alți directori executivi de tehnologie, inclusiv Steve Jobs și Andrew Grove de la Intel. Eric Schimdt, cel care a fost angajat ca președinte al Google în martieși-a părăsit funcția de director executiv pe care o deținuse pe termen lung la Novell pentru a ocupa același post la Google în luna august a aceluiași an, iar Page a mt5 robot valutar postul de Director de produs. Sub conducerea lui Schmidt, Google a trecut printr-o perioadă de creștere și expansiune majoră, care a inclus și oferta sa publică inițială IPO la 20 august El a investiții in bursă întotdeauna consultându-i pe Page și Brin atunci când avea inițiative ca angajarea unei echipe executive și crearea unui sistem de management a echipei de vânzări.

Page a rămas șeful Google în ochii angajaților, deoarece el dădea aprobarea finală la angajarea de personal și Page era cel care semna IPO, ceea ce l-a făcut miliardar la vârsta de 30 de ani. Page a condus achiziția Android în schimbul sumei de 50 de milioane de dolari în pentru a-și îndeplini ambiția de a amplasa calculatoare care pot fi ținute în mână, aflate în posesia consumatorilor, astfel încât aceștia să poată avea acces la Google oriunde ar fi. Achiziția a fost realizată fără ca Schmidt să știe, dar directorul executiv nu a fost perturbat de achiziția relativ mică. Page a devenit pasionat de sistemul Android și petrece mult timp cu directorul și fondatorul Android Andy Rubin. La puțin timp după, Android a devenit cel mai popular sistem de operare pentru mobil. În urma unui anunț din ianuariePage a devenit oficial director executiv al Google la 4 aprilieîn timp ce Schmidt a părăsit postul pentru a deveni președinte executiv. La acel moment, Google deținea peste de milioane de dolari în capitalizare de piață și mai bine de Ca noul director executiv al Google, cele două scopuri cheie ale lui Page au fost dezvoltarea unei mai mari autonomii pentru directorii executivi care supervizau cele mai importante divizii și grade de colaborare, comunicare și unitate între echipe.

În plus, el a reorganizat managementul senior al companiei, numind un manager de tip director executiv ca șef al celor mai importante divizii de produs ale Google, inclusiv YouTube, AdWords, și Google Search. Page și-a schimbat modul de gândire în timpul petrecut departe de rolul de director executiv, ajungând în final la concluzia că țelurile ambițioase necesitau o dinamică de echipă armonioasă. Ca parte a procesului de reînnoire colaborativă, produsele și aplicațiile Google au fost consolidate și au trecut printr-o schimbare estetică totală. Cel puțin 70 dintre produsele, funcțiile și serviciile Google au fost suspendate până în martieîn timp ce aspectul și natura celor rămase a fost unificată. Această abordare căuta utilitatea mai mult decât profitabilitatea și potențialul pe termen lung în loc de câștig financiar în viitorul apropiat, iar această abordare a fost văzută ca o abordare rară în procesele de achiziție în afaceri. După câteva întârzieri, rețeaua de socializare a fost trecută printr-un câmp de teste foarte limitat și a fost condusă de Vic Gundotra, vice-președintele șef pentru aspecte sociale al Google. În augustPage a anunțat că Google va cheltui 12,5 miliarde de dolari pentru a achiziționa Motorola Mobility. Achiziția a fost motivată de nevoia Google de a securiza brevete pentru a proteja Android împotriva acțiunilor în instanță inițiate de companii, inclusiv Apple Inc. ÎnPage a vândut Motorola Mobility pentru 2,9 miliarde de dolari către Lenovo, producătorul Personal Computer calculatoare personaleceea ce a reprezentat o pierdere de 9,5 miliarde de dolari în doi ani.

Page s-a aventurat și în produse hardware și Google a lansat Chromebook în mai Produsul hardware era un laptop care funcționa cu sistemul de operare de la Google, Chrome OS. Guvernele se tem acum de Internet din cauza chestiunilor din Orientul Mijlociu și în consecință sunt puțin interesate în ceea ce eu percep ca fiind interese comerciale, ele vor pur și simplu să facă bani prin limitarea libertăților oamenilor. Dar au fost și martorii unei reacții uriașe din partea utilizatorilor, ca de exemplu, criticile la adresa SOPA. În ciuda schimbărilor rapide, tot ne mișcăm într-un ritm lent comparativ cu oportunitățile pe care le avem. Consider că o mare parte din această problemă se datorează negativității… Fiecare poveste pe care o citesc este despre Google versus altcineva. Este plictisitor. În timpul secțiunii de întrebări și răspunsuri din discursul său de deschidere, Page și-a exprimat interesul pentru Burning Man, pe care Brin îl lăudase anterior — a fost un factor motivant pentru cel din urmă în timpul procesului de angajare al lui Schmidt, deoarece lui Brin îi plăcea că Schmidt a participat la evenimentul anual desfășurat pe o săptămână.

Google a anunțat că inițiativa Calico are ca scop inovarea și îmbunătățirea domeniului sănătății umane și l-a numit pe Art Levinson, președintele consiliului de administrație al Apple și fost director executiv al Genetech, în rolul de director executiv al diviziei. Prezentarea a fost realizată de Rachel Whetstone, șeful executiv de PR, și Lorraine Twohill, directorul său de marketing, sub forma demonstrației unui program de calculator cu inteligență artificială pe un ecran mare. A continuat creând o juxtapunere a acelei abordări incrementale asupra viziunii sale asupra Munca de la domiciliu idei pentru mame singure care contracarează calcificarea prin determinarea inovației tehnologice la un ritm alert. Este un scop vrednic. Avem mulți angajați la Google care au devenit destul de bogați. Lucrezi pentru că vrei să schimbi lumea și să o faci mai bună… Aș vrea să ajutăm mai mult decât o facem deja. Page l-a menționat și pe Nikola Tesla cu privire la invenție și comercializare: Invenția nu este suficientă. Page a anunțat o limitare semnificativă a managementului în octombrieastfel încât, el nu va mai fi necesar să fie considerat responsabil de deciziile zilnice luate cu privire la produs.

Într-un memento, Page a spus că afacerile fundamentale ale Google ar putea progresa într-un mod tipic, în timp ce el s-ar putea concentra asupra noii generații de proiecte ambițioase, inclusiv inițiativele Google X; acces și energie, inclusiv Google Fiber; automatizarea smart-home casă inteligentă prin Nest Labs; și inovații biotehnologice sub egida Calico. Ulterior anunțului, directorii executivi responsabili de produsele fundamentale Google raportau vice-președintelui senior Google Sundar Pichai, care raporta direct lui Page. La 10 augustPage a anunțat pe blogul oficial al Google că Google s-a restructurat într-un număr de filiale a unei noi companii de holding cunoscută ca Alphabet Inc, Page fiind directorul executiv al Alphabet Inc. În anunțul său, Page a descris compania de holding planificat astfel: Alphabet este în mare o colecție de companii. Cea mai mare dintre ele este, bineînțeles, Google.

Precum și opțiuni binare conectare online originii denumirii companiei: Ne-a plăcut numele Alphabet pentru că înseamnă o colecție de litere care reprezintă limbajul, cea mai importantă inovație a omenirii, și este fundamentul modului în care indexăm căutarea pe Google! Totodată, ne place și faptul că înseamnă alpha-bet Alpha este rentabilitatea investiției deasupra punctului de referință, la care noi aspirăm! Page nu a fost la nicio conferință de presă din și nu a fost prezent la lansările de produs sau teleconferințele financiare ale companiei din Bloomberg BusinessWeek a definit reorganizarea în Alphabet ca un plan isteț de pensionare care îi permite lui Page să mențină controlul asupra Google și, totodată, să renunțe la toate responsabilitățile asociate. La 3 decembrieLarry Page a anunțat că renunță la poziția de director executiv al Alphabet și că va fi înlocuit de directorul executiv Google, Sundar Pichai. Pichai va continua și ca director executiv al Google. Nu am fost niciodată genul de persoane care să țină cu dinții de pozițiile de management acolo unde considerăm că există o metodă mai bună de a conduce compania. Page este un investitor în Tesla Motors. El a investit în tehnologia energiei regenerabile, iar cu ajutorul Google. Este și un garant strategic al start-upului Opener, cel care dezvoltă vehicule aeriene pentru călătoriile publicului consumator. Page este interesat și de efectele socio-economice ale sistemelor inteligente avansate și cum pot fi utilizate tehnologiile digitale avansate pentru a crea abundență conform celor descrise în cartea lui Peter Diamandis pentru a satisface nevoile oamenilor, a scurta săptămâna de lucru și diminua potențialele efecte negative ale șomajului tehnologic.

Page a contribuit și la crearea Singularity University un think-thank trans-umanist. Google este unul din fondatorii corporatiști ai instituției și încă finanțează bursele academice ale Singularity University. Southworth este cercetătoare și sora actriței-model Carrie Southworth. Page și Southworth au doi copii născuți în și La 18 februariePage a cumpărat este cea mai bună criptocurrency pentru a investi casă de metri pătrați cu arhitectură de tip Spanish Colonial Revival în Palo Alto, California, proiectată de eruditul artist american Pedro Joseph de Lemos, fost curator al Muzeului de Artă Stanford și fondatorul Institutului de Artă Camel, după ce clădirea istorică fusese pe piață câțiva ani, iar prețul cerut era de 7,95 milioane de USD. O arcadă pe două etaje de tip stucco se întinde peste aleea de intrare, iar casa are lucrări de tip stucco foarte detaliate, precum și piatră și plăci în stilul mișcării California Arts and Crafts movement create pentru a semăna castelului familiei de Lemos din Spania.

Hacienda a fost construită între și de Lemos. Este înscrisă și în Registrul Național al Monumentelor Istorice. ÎnPage a început să achiziționeze proprietăți și să demoleze casele adiacente casei lui din Palo Alto pentru a face loc unei case ecologice de mari dimensiuni. Page a lucrat cu un specialist în arbori pentru înlocui unii dintre copacii care erau în stare degradată cu alții care necesitau mai puțină apă. Page a aplicat și pentru certificatul Green Point Certification certificat de punct verdecu punctele oferite pentru utilizarea materialelor reciclate și cu puține VOC sau complet lipsite de VOC compuși organici volatili și pentru grădina de pe acoperiș cu panouri solare. Exteriorul casei are o fațadă cu zinc de tip zinc cladding și are suficiente ferestre, inclusiv un perete de uși glisante din sticlă în spate. Include elemente ecologice ca pavaj permeabil în zona parcării și o fostă potecă printre copacii de pe proprietate. Casa de de metri pătrați are și alte funcții caracteristice proiectării unei case ecologice, ca de exemplu materiale de construcție pentru arhitectură organică și vopsea cu o cantitate mică de compuși organici volatili. Multe probleme au fost soluţionate în modul cel mai serios, dar şi multe încă îşi aşteaptă soluţionarea.

Ca obiective de rea- lizare şi sarcini de perspectivă se impun: 1. Elaborarea şi aprobarea unei Legi a numelor proprii, care să stabilească re- guli şi norme de utilizare corectă a toponimelor şi antroponimelor în docu- mentele oficiale, în actele de stare civilă, în lucrările cartografice, în publica- ţiile periodice. În actele personale e cazul să se renunţe la formula din trei componente prenume — patronomic — nume de familie: Ana Nicolae Florea, Ion Vasile Moraru şi, cu atât mai mult, la formula străină de nominaţie personală: Ana Nicolaevna Florea, Ivan Vasilevici Moraru. În toate tipurile de documente sunt anacronice numele şi denumirile eronat scrise sau transcrise: Cojuhari, Dubolari, Rotari; Cagul, Orgheev, Sorochi, Suvorovo, Truşenî. La o eventuală redacţie a Legii privind organizarea administrativ-teritorială a republicii ar fi oportună indicarea asupra substituirii simbolurilor onimice ale regimului bolşevic-stalinist: Ceapaevka, Krasnoarmeiskoe, Dzerjinskoe, Ili- ciovka. Din Comisia pentru reglementarea onomasticii naţionale, recent constituită prin hotărâre de guvern, nu face parte niciun specialist în domeniu, în special antroponimist. De aceea, componenţa comisiei trebuie să fie revăzută şi în fruntea ei să fie desemnată o persoană competentă din domeniul onomasticii.

În prezent, certificatele privind autenticitatea şi corectitudinea numelor de persoane şi a denumirilor de localităţi sunt eliberate de serviciile de stare civilă şi de alte instituţii, în cadrul cărora, de asemenea, nu activează niciun onomastician. Cine să confirme, de exemplu, că prenumele Prăngache, înscris într-un act mai vechi, e identic cu prenumele Pancratie dintr-un document mai nou sau dacă ambele nume vizează una şi aceeaşi persoană? Cine demon- strează identitatea unor nume de localităţi eronat scrise sau transcrise ori în- registrate cu forme de circulaţie locală: Carasna, Chirgani, Chisliţa, Cocora, Hageaptula, Peştea, pentru Carahasani, Crihana, Câşliţa, Cucoara, Hagiabdul azi Cuza-VodăPeciştea?

Instituţiile respective nu dispun de informaţii do- cumentare referitoare la localităţile care au purtat şi alte denumiri, acestea de asemenea figurând în diferite documente şi acte personale. De informaţii complexe sub aspect lingvistic, istoric, etnologic, geografic etc. De altfel, pentru certificatele cu pricina se percep taxe exagerate. Să fie acesta un mod de a face business onomastic? E necesară, prin urmare, o redistribuţie a funcţiilor şi, bineînţeles, a responsabilităţilor în domeniu. Atlasele şi hărţile geografice, precum şi unele ghiduri informativ-geografice sunt elaborate şi editate astăzi de tot felul de SRL-uri. De aici inovaţiile-trăs- net: Elveţia, statul central-european este poziţionat cartografic în Scandina- via, peninsulă în nordul Europei confuzia se datorează similitudinii numelor aflate odinioară în circulaţie la noi — Şveţia şi Şveiţaria ; Marea Ciuccilor şi Peninsula Ciuccilor sunt traduse greşit în unele hărţi, deşi în limba română de- mult sunt acceptate variantele Marea Ciukotsk şi Peninsula Ciukotsk. De pre- cizat că anterior toate lucrările cartografice atlasele, hărţile erau redactate şi avizate de Institutul de Filologie, de aceea revenirea la practica respectivă de reglementare a onomasticii ar fi o soluţie rezonabilă.

Deciziile oficiale de altădată prevedeau ca toate modificările în toponimia localităţilor să fie coordonate cu lingviştii de la Academia de Ştiinţe a Moldo- vei. Probabil că acestea au fost date uitării sau, pur şi simplu, sunt neglijate. Şi iată rezultatele, doar unul singur menţionat aici. Numai astfel vom con- tribui real şi eficient la restabilirea şi protejarea fondului onomastic naţional. Bibliografie 1. Gonţa, Documente privind Istoria Criptomoneda ethereum. Mol- dova. Indicele numelor de locuri, Bucureşti, Cosniceanu, Nume de persoane Licinâe imenaChişinău, Eremia, Nomenclatorul localităţilor din Republica Moldova, Chişinău, Eremia, Chişinău.

Ghidul străzilor, Chişinău, Eminescu Dezvoltarea marketingului, inclusiv a limbajului specializat în acest domeniu, a condus la crista- lizarea unei adevărate ştiinţe legate de marcă: de alegerea, de cultivarea şi de exploatarea ei. Cuvân- L. O marcă se distinge prin numele la Catedra comunicare ei. Numele de marcă este doar unul dintre nume- economică şi didactică, roasele elemente distinctive ale acestui ansamblu A. A realizat cercetări simbolic, şi anume elementul verbal. A publicat Astăzi asistăm la o evoluţie nemaipomenită a ono- peste 20 de lucrări în masticii comerciale. Autoare a monografiei morat şi nu prea lung: patru, cel mult opt litere, atât Studiu asupra terminologiei recomandă numeroasele agenţii care se ocupă de managementului economic crearea numelor de marcă. El trebuie să fie atractiv în limba română Onomastica din domeniul economiei pare să fie un compartiment unde fantezia şi ştiinţa îşi dau mâna în serviciul comunicării specializate.

Namingul reprezintă procesul de creare a unui nume comercial: nume cu care compania este înregistrată şi îşi exercită activitatea comercială sem- nătura comercială a firmei. Numele de marcă, branduri pot reprezenta: — un nume patronimic numele fondatorului, iniţiale, un pseudonim, un patronimic modificat etc. Namingul reprezintă un prim pas în constituirea identităţii unui brand, rele- vându-i adeseori intenţiile. Rolul unui nume de brand constă în a personifica informaţii despre ceva, captând atenţia consumatorului şi influenţând deci- ziile de cumpărare ale acestuia. Dintre numeroasele elemente de identitate verbală şi vizuală, numele este cu adevărat indispensabil.

Na- chris christie este o opțiune de vot binară constituie o mare provocare nu doar pentru că reprezintă un proces creativ, emoţional şi, în acelaşi timp, atractiv, dar şi pentru că poate determina eşecul sau notorietatea imediată. Găsirea unui nume solicită inteligenţă, educaţie de specialitate, cultură generală. Or, limba latină alături de greaca veche este, înainte de toate, purtătoarea unei strălucite culturi clasice, din care epoca modernă s-a in- spirat adeseori, exploatând valoarea ei simbolistică. Latina reprezintă o necesitate nu numai pentru filologi, dar şi pentru istorici, teologi, medici, jurişti, economişti, mai bine zis, aproape pentru toate categoriile socio-pro- fesionale, care nu se pot dispensa de termenii latini vehiculaţi în domeniul lor de activitate. Una dintre afirmaţiile care nu exprimă o realitate tocmai exactă este aceea prin care se consideră latina o limbă moartă. Limba la- tină nu trebuie însă judecată exclusiv ca mijloc de comunicare verbală. În actualele condiţii socioeconomice, se resimte tot mai acut nevoia unei campanii susţinute de cultivare a limbii literare şi de promovare a moştenirii lexicale latine, ca matrice de dezvoltare şi perpetuare a valorilor culturale şi istorice, şi de raportare la noile realităţi ale activităţii profesionale.

În prezent este în vogă utilizarea, atât în limbajul de specialitate, cât şi în co- municarea colocvială, a lexemelor preluate din limba engleză. În goana după anglicisme însă, în mod evident şi aproape sistematic, se pierde din vedere faptul că cei mai mulţi dintre termenii tehnico-ştinţiifici moderni au rădăcini vechi greceşti şi latineşti, care trebuie bine cunoscute, pentru ca denumirile în a căror structură intră aceste rădăcini să fie corect întrebuinţate. Câteva exemple din domeniul economic: audit, auditing, clearing, consulting, dis- count, dividend, factoring, management, service, tender etc. Înfiinţând în acelaşi oraş, Köln-Ehrenfeld, o a doua întreprin- dere, August Horch a pierdut litigiul privind numele firmei.

Marca are un caracter subiectiv la nivelul transmiterii informaţiei şi îşi propu- ne să răspundă unor aspiraţii ale publicului, să promoveze valorile, câteodată contradictorii, ale consumatorilor. Ea încearcă mereu să se legitimeze şi să-l deculpabilizeze pe utilizator, încurajându-l să cumpere. Produsul încearcă să satisfacă o dorinţă concretă a acestuia, adesea indusă de marcă. Astfel, doctorul Oskar Troplowitz, inspirat de însăşi culoarea, as- pectul cremei, de un alb imaculat, un alb ca zăpada, a dat numele cremei sale.

Instituţiile financiare de prim-rang, precum ABN Amro şi CITI, au fondat un brand pentru o nouă firmă pe piaţa creditelor ipotecare, care s-a impus ca un proiect provocator şi intens anume prin numele de brand Verida Credit. Remarcăm că istoria cunoaşte exemple când la crearea brandurilor se comit greşeli nemotivate, întâmplătoare, precum este cazul brandului GOOGLE. Atunci când compania căuta o adresă valabilă pe care să o înregistreze, s-a gândit la un indicator al cantităţii titanice de informaţii de pe internet. În prezent, ambele cuvinte se găsesc în dicţionare, însă frecven- ţa de utilizare a celui de-al doilea este mai mare [4]. Numele de brand relevă adeseori intenţiile unui brand, fiind vorba, mai ales, în cazul acelora unde namingul s-a realizat, ţinându-se cont de anumite carac- teristici subiective sau obiective pe care acesta ar trebui să le transmită.

Astfel, remarcăm şi în Republica Moldova prezenţa unor branduri, în redactarea că- rora s-au comis deliberat greşeli gramaticale în cuvântul latinesc, de exemplu: Aqua unIQa. Regretabil însă este faptul când, la redactarea unui nume de brand în limba latină situaţie valabilă şi în cazul altor limbi străineagenţii economici comit erori nemotivate, chris christie este o opțiune de vot binară de indiferenţă şi de necunoaştere a limbii latine şi a civilizaţiei antice. Şi mai condamnabilă este situ- aţia când în procesul de naming nu se ţine cont de concordanţa dintre numele de brand şi specificul de activitate al unităţii economice. În raport cu cele menţionate, am dori să semnalăm că, cel puţin în materie de vocabular, majoritatea erorilor de exprimare, în general, şi de naming, în special, pot fi cauzate de necunoaşterea corespunzătoare a limbilor străine, în ansamblu, şi a celor clasice, în parte.

Este cert că dacă am cunoaşte măcar noţiunile elementare de limbă latină, am reuşi să ne exprimăm mult mai corect în limba română, pe care mulţi dintre compatrioţii noştri o vorbesc şi o scriu cu erori blamabile. Este de netăgăduit importanţa limbii latine pentru studiul limbii române, al limbilor romanice. Hristea, că în afară de lingvişti şi de filologi, au nevoie de latină multe alte categorii de profesi- onişti, care nu pot comunica între ei decât recurgând la termenii utilizaţi în domeniul lor de activitate. Cu deplină siguranţă subscri- em acestei afirmaţii, deşi s-ar putea ca unora să le pară exagerată sau lipsită de sens. În ceea ce ne priveşte, suntem profund convinşi că însuşirea criptomoneda ethereum ne ajută, pe de o parte, să evităm greşeli de exprimare dintre cele mai diverse, iar, pe de altă parte, să înţelegem multe dintre subtilităţile limbii române contemporane, să dezghiocăm curiozităţile şi dificultăţile de ordin lexi- cal ale terminologiei, in globo, şi ale limbajului economic, in stricto modo. Dorina Chiş, Nume de firmă, nume de marcă, nume de bibliografice produs. Dicţionar latin-român, Editura Ştiinţifică, Bucureşti, Virgil Matei, Dicţionar de maxime, reflecţii, expresii lati- ne comentate, Editura Scripta, Bucureşti, Name, Du.

Welsh anu. Romanii au dat la început acest nume unor zeiţe ale vegetaţiei, apoi patriei şi, în final, universităţilor. Precizări preliminare Prin cercetarea de faţă ne propunem să între- prindem o analiză comparativă a două cărţi de rugăciune, una ortodoxă Rug. Observaţiile noastre vizează numai textul propriu-zis al rugăciunii D. Doctor în filologie. La fel ca şi în cazul in- vestigării limbii textului catihetic1, şi în situaţia de faţă am urmărit distribuţia faptelor lingvistice în ansamblul textului bisericesc, iar nu fragmentar, condiţie sine qua non pentru delimitarea cât mai obiectivă, în ultimă instanţă ştiinţifică, a aspecte- lor care apar în mod constant în textul respectiv, în opoziţie cu cele care reprezintă fapte izolate de limbă. Morfologie2 2. Spicul cel nearat şi de mântuire lumii, Carele ai îndreptat pe vameşul şi ai miluit pe canaaneanca Adjectivul 2. Care luminezi şi sfinţeşti pe tot omul Verbul 2. Consideraţii finale Într-o cercetare recentă26, pe baza unui corpus de lucru reprezentat de două cărţi ortodoxe de rugăciune, aveam ocazia de a argumenta lingvistic arhaicita- tea marcată a textului de rugăciune compartimentul morfosintacticîn spe- cial prin raportare la manualul de învăţătură creştină. Demersul întreprins în lucrarea de faţă susţine concluzia formulată de noi în studiul anterior, antre- narea, într-o discuţie comparativă, a unui text de cult catolic reliefând şi mai pregnant caracterul autonom al variantei bisericeşti actuale ortodoxe textul de rugăciune faţă de varianta literară laică.

Reamintim câteva dintre aceste aspecte este vorba despre fenomene lingvistice absente în textul catolic sau care apar aici mai puţin frec- vent, uneori chiar foarte rar : forme arhaice de vocativ în -e; tipare arhaice cu genitivul; dativul adnominal; grupările nominale polidefinite; articularea enclitică a unor substantive precedate de prepoziţii, dar care nu prezintă de- terminare; exprimarea redundantă a posesiei; pronumele semiindependent şi de întărire; regimul prepoziţional distinct al verbelor, raportat la varianta literară laică, ş.

Note 1 V. Teleoacă, Sin- taxa,p. Sintaxa,p. Studiile de istorie a limbii române au evidenţiat pentru pe- rioada veche un proces de atenuare a funcţiei posesive a adjectivului pronominal posesiv cf. Vasilescu,p. Stan,p. Iordan,p. XIX, ca urmare a calcului după franceză. Dana-Luminiţa Teleoacă, Arhaic şi popular în textul actual al rugăciunii, comunicare la cel de-al al lea Colocviu Internaţional al Catedrei de limba română: Limba română: ipostaze ale variaţiei lingvistice, Bucureşti, decembrie Vasile Arvinte, în Biblia de lavol.

I, Iaşi, Gheorghe Chivu, Civilizaţie şi cultură. Consideraţii asupra limbajului bisericesc actual, Editura Academiei Române, Bucureşti, Ovid Densusianu, Istoria limbii române, vol. II, Editura Ştiinţifică, Bucureşti, Gabriela Pană Dindelegan, Din nou despre dativul posesiv din grupul verbal. Istoria limbii române literare. Epoca veche [coord. Mihăilă, Contribuţii la istoria culturii şi literaturii române, Editura Minerva, Bucu- reşti, Georgiana-Andreea Şovar, Observaţii pe marginea flexiunii cazuale a numelor de ru- denie în limba română veche, în Lucrările celui de al treilea Simpozion Internaţional de Lingvistică, Bucureşti, noiembrie,Editura Universităţii din Bucureşti,p. Dana-Luminiţa Teleoacă, Aspecte morfosintactice în textul catihetic actual, în Lucrările celui de-al doilea Simpozion Internaţional de Lingvistică, Editura Universităţii din Bucu- reşti, Bucureşti,p. Magdalena Vulpe, Repartiţia geografică a construcţiilor cu infinitivul şi conjunctivul în limba română, în FD, V,p. Despre acest festival, care s-a desfăşurat în zilele 30 septembrie şi 1 octombrie a. I-am cunoscut la acest festival într-o întâlnire particulară! Fără îndoială, Brăila — care era, într-o vreme, al doilea oraş negustoresc din ţară după Bucureşti şi care a fost, timp de de ani, raia turcească până la pacea de la Adrianopol încheiată în urma Războiului Ruso-Turc din — are un aer specific, particular, de la vechile şi pitoreştile străzi pietru- ite la macaralele fără odihnă din port.

Juriul festivalului a fost alcătuit din criticii literari Vasile Chris christie este o opțiune de vot binară preşedinteRadu Voinescu şi Nicolae Oprea. Îi aduci iarbă într-un geamantan vechi, o adăpi, seară de seară, în cada M. Asemenea braţelor unei cruci: lungile Prof. Cărţi poezie : Obrazul ale acestei prezenţe pe care nu o vezi decât tu. Îl rogi celălalt al LuniiArgint pe domnul administrator al blocului să te scrie cu galbenScutul lui două PerseuO linie aproape persoane în registrul său, dar acest nemernic, neagrăAnotimpurile pentru că nu poţi să-i spui altfel, se uită la tine pieziş. Adevărata singurătate începe abia când îi simţi aievea prezenţa de vită mare şi blândă, în apartamentul ticsit cu vo- lume de poezii — mai ales poezii de dragoste. Îi aduci iarbă într-un geamantan vechi şi urmăreşti, până târziu, împreună cu ea, filmele şi emisiunile, una mai proastă decât alta, la televi- zorul aşezat pe colţ, în sufragerie, între leandrul de la fereastră şi tabloul din perete, dăruit cândva de un amic, şi în care un nou Sfântul Gheorghe omoară iarăşi balaurul. Se află de faţă preotul — în odăjdii, primarul care supraveghează totul din clopotniţă şi poliţaiul mâncând din caschetă cireşe de mai. În ziua următoare are loc chris christie este o opțiune de vot binară petrecere cu măşti de animale sălbatice şi dansuri licenţioase în jurul întunericului atârnat, ritualic, în cârlige, la soare; o petrecere ce ţine până târziu, spre chindie, când oamenii se întorc, osteniţi, la grijile lor zilnice.

Mai multe nu ştiu, pentru că, de fiecare dată, în timpul acestei sărbători, eu mă fac tot mai mic şi trebuie să stau acasă unde curcanii meditează cu paşi melancolici — şi vinete mărgele la gât — în ograda pentru păsări. Chiar aşa: mă fac din nou mic şi, vreme de câteva zile, la fel ca în adevărata copilărie, mă ţin de fusta infinită a mamei, seară de seară, temându-mă să nu cumva să mă răpească şi pe mine soarele când o ia, ostenit, în direcţia beznelor, nişte bezne concentrice, din lumea celor dezgropaţi, vai lor, doar o singură dată la zece ani, iar printre ei, din păcate, şi mama.

  1. S-a promovat astfel, ca şi în anii de foamete şi ai masivelor depor- tări ale populaţiei locale în gulagurile staliniste, politica de înstrăinare a ţăra- nilor de pământ, a băştinaşilor de meleagurile străbune, ale cărei consecinţe se fac simţite până astăzi.
  2. Este echivalentul legii lui Newton «orice acțiune trebuie să aibă o reacțiune».

În fiecare seară Puţini, foarte puţini bănuiesc ce înseamnă să te culci fericind vrăbiile. Cheia răsucită în uşă de două ori, lampa dată la infinitiv şi lătrăturile de peste noapte: îndepărtatele lătrături ale sălbăticiunilor psihopompe. Ferice de vrăbii: n-au zei şi nu le ia niciodată interviuri păianjenul, uriaşul păianjen în caftan egiptean. Ferice de ele: nişte firimituri, nişte mici ancore ţinându-mă, în fiecare seară, să nu mă arunc pe fereastră — într-un gol şi mai mare. Se face că patul în care dorm este izbit, toată noaptea, aproape ritmic, de găleata unei fântâni. Puţini, foarte puţini bănuiesc ce înseamnă să te culci fericind vrăbiile: n-au zei şi poate nici nu ştiu că sunt vii în această betonieră în care ne învârteşte soarele.

O linie aproape neagră Am început să îmbătrânim: un joc absurd, în care ne simţim căutaţi cu lingura printr-o strachină. Şi tinereţea pe care trebuie s-o purtăm cu noi peste tot: o valiză cu obiecte de toaletă — săpuniera, periuţa de dinţi şi crema de ghete. Unde-i stratul subţire de ironie acoperindu-ne feţele, în anii de altădată, pe întreaga durată a somnului? Unde-i luminosul cocoş din inima noastră: un cocoş cu mai multe gâturi şi care se uita, odată cu noi, în oglindă? Morţii nu sunt nici ei fericiţi: nişte oale cu lapte puse la răcit în zăpadă. Şi grohăitul stelelor în amurg. Şi stratul de rugăciuni tot mai gros de deasupra acestei lumi. Între timp, florile au devenit şi ele ostile, încât rostindu-le numele — ghiocel, zambilă, cârciumărese, bujori — simţim nişte ciudate urzicături de parcă am atinge, cu limba, cele două viespi ale unei baterii de lanternă. O linie aproape neagră înconjoară întregul. Din bezna lui sângele cum 2 face bani online în chișinău leşuri de raţe sălbatice împuşcate. Cel mai apropiat cimitir Moartea e bună cu noi, până când lucrurile încep să ia, într-o zi, o întorsătură neaşteptată. Tot timpul, gutuiule, de parcă te-ai afla şi tu în aceeaşi situaţie ca mine, tot timpul ţi se zbate frunza, gutuiule. Aud, uneori, hămăitul puternic, în tindă, al unui dulău străin: este tristeţea.

Se vede un profil femeiesc, în noapte, pe ecranul dreptunghiular al oglinzii din odaia în care dorm: este tristeţea. O întorsătură neaşteptată izbeşte cu pumnul în uşa mea scorojită şi chiar şi câmpurile de grâu sunt ochiurile, câteodată, ale unei ferestre la care stă, ca o vrăjitoare, răutatea naturii.

  • Documente turceşti, Bucu reşti, , doc.
  • Criptomonedă de top pentru a investi în această săptămână dacă am 3000,00 usd cum investesc în bitcoin, investiția în criptomonedă merită

Îmi scriu numele cu litere de tipar, în apa încă limpede a râului, şi literele se prefac în mrene şi cleni ce se ascund, de îndată, sub răgălii sau în mâlul din care se înalţă bule de aer printre însomnoratele fire ale ierburilor acvatice. Un drum, pe care n-am mai fost niciodată, sforăie, până dimineaţa, ghemuit lângă mine, în pat, iar stelele, gutuiule, stelele logostelele, nu mai răsar pentru că s-a sfârşit ziua, ci pentru a mă ajuta să mă obişnuiesc, dacă aşa ceva se poate, cu noaptea: noaptea aceea când întregul pământ va fi înghiţit de propriul meu lut. O stare ce mă desparte, în felul unui gard, de mine însumi. O stare incompatibilă cu nevoia mea reală de primăvară. Dragii mei, cine are un strop de entuziasm în plus — şi vrea să-l vândă — este rugat să mă sune urgent, îl voi răsplăti peste aşteptări: în euro, în dolari americani, în ce va dori el. O nouă primăvară ia pomii de coarne, îi zgâlţâie să se trezească, dar sufletul meu ce zăboveşte, în zadar, în fiecare vineri spre sâmbătă, până târziu, către ora cinci dimineaţa, prin grajdurile cailor, în speranţa unui binevenit transfer de forţă, nu înţelege nimic, absolut nimic, din tot ce se întâmplă în jur. Aştept să mă sunaţi! Singura mea ramură în care simt primăvara este umilinţa: umilinţa de a invidia orice perete zugrăvit — fie şi doar până la înălţimea genunchilor — în verde. Cărţi publicate: Ieudul fără ieşirePorcecba, uite, dragilor, chiar nimic am câștigat.

Pantelimon bisşi aduc atâta nimic acasă cât n-a putut aduna Podul, antologienimeni în ăştia doi ani. Petrecere de pietoninici n-am putut căra de unul singur atâta Confort 2 îmbunătăţit nimic cât am câștigat. Shaver şi Ion Creţu, nimeni n-o să aibă atâta nimic ca şi noi. Numeroase traduceri în suedeză, franceză, o să vindem din el numai când va fi la mare preţ. Premii: Premiul Academiei doi ani am tot adunat numai cu gândul la voi. Române, Premiul U. La răscrucile tainelor Dintre volumele de poezii: Cifrurile secrete ale vieţii Ne-a mai rămas iubirea Printre rugăciuni cu miros de pâine Calea spre lumină, antologieCetatea înţelepciuniiLumina din Templul CuvintelorÎnsemnul Civilizaţii clonate Divin Totul se amanetează La cozile eternităţii, răspunsuri Nedescifrate încă. Oameni de propriile vieţi răniţi De la o vreme, dragostea mea Amanetate sunt galaxiile toate Imperiul celest, iubirile, speranţele Din vitrine amanetate ne privesc Forurms cei mai buni brokeri de opțiuni binare din sua printre semenii şi ei amanetaţi Căsuţe goale poştale De propriile nume jefuite De la o vreme, dragostea mea Se arată şi noile civilizaţii Metalizaţii, auriferii, Supersoldaţii, În virtualele realităţi Evoluaţii Spre înserarea tainei coborând Cu pâinea durerii şi sarea adevărului Te-am reaşezat la masa începutului Cădeau cuvintele în ritm de paso-doble Şi liturghia desăvârșirii se întâmplă Răzvrătire Reptile perimate cu lanţuri mari pe bot Lăsați-mă în pace, iubesc şi-atâta tot Oricât aţi fi de veacuri în pulberi îmbrăcaţi De cei senini şi paşnici aţi fost demult uitaţi Şi chiar călăi de-aţi fost zdrobind şi ucigând Voi n-aţi ars niciodată măcar un vis, un gând Zadarnice-nchisori şi arme, absurde grele Voi n-aţi distrus măcar o lacrimă de stele Voi cei căzuți în vraja iluziei absurde N-aţi cucerit măcar un cârd de buburuze Oricâte cuşti barbari ori lanţuri aţi clădit Nimic din ce-i etern, n-aţi fost, n-aţi ocrotit Ce arme nefireşti aţi inventat crezând Că veţi învinge clipa divinului ningând Reptile perimate cu lanţuri mari pe bot Nimic n-aţi cucerit, iubirea-i peste tot.

Prezent Luntraşul cârmea încet fără undă în diverse antologii de Luntrea cu maci limba română, albaneză, macedoneană etc. A Rareori trecea peste clapele unui pian debutat cu Oglinda secată Vârsta mea vârstă necunoscută Editura Junimea, Iaşi, Aşa cum taie valul ultimul an Prezent în volumul colectiv Luntrea pierduta Balcanica şi în traducere în limba macedoneană în Milionar bitcoin cash na Zborot Skopje,precum Ploaia din piept şi în antologia Insomnia Şi ce târziu venise ploaia ce târziu cuvintelor Bucureşti, Şi nu ajungeam să-i deschid uşa înaltă Volumul După-amiezile Lunecându-mi prin faţă nuanţa-i de vineţiu unui pian i-a fost tradus în Pe care o schimba mereu cu o alta limba macedoneană Matiţa Makedonska, Skopje, Aici corabia se leagă de chei Cum se leagă lumina de stea Şi ochiul de lacrimă Am coborât mai târziu Tocmai când luna ridica un decor Din pânze galbene proaspăt spălate.

Aici în taverne În izvoarele mici de fum şi de şoapte Am venit să bem împreună Licoarea Şi să aşteptăm Ca marea să urce soclul de piatră Şi să vorbească. Un duh al strămoşilor mei, mi-am zis, Cărţi recente de poezie: venit să se scalde în undele fluviului, Marţea canonuluirăcorit să reintre în digul de oase, Sufletul cântă despre sine pe care până atunci rulasem pios, în tăcere. Prezent în antologii. Deţinător ogar deşirat, gâfâind ca un foale puternic. Apoi, o bubuitură se auzi în pieptul automobilului şi goana sfârşi Blestemată idee pe patru roţi, mi-am zis în timp ce trupul strivit cu-ai săi ochi sângerânzi mă priveanu credeam să aibă muşcătura unei carabine cu lunetă! L-au găsit edecarii cu volanul maşinii înfipt în piept, de parcă vrednic ar fi înfipt steagul într-o cucerită redută. Ştii a mai zis fermierul cât plopul, cel întors de la bal cu tractorul? Uimit, m-am întors spre invalidul cu barbă, cel ce, ca şi mine, aştepta vesela cegă să muşte — să-l cert, să nu mai îndruge tragice amintiri, chiar acum, când eu, aşteptând să se ivească ceva din ape, ieşisem din timp. Dar, probabil, trecuse un număr de ani, că în locul vecinului meu, invalidul cu barbă, îmi făcea cu mâna o oacheşă, lustruită movilă de oase.

Stau, deci, cufundat în mine pe malul ce se ridică drept ca o sabie şi, mărturisesc, toate astfel se întâmplaseră. Crucile prietenilor mei stau mărturie şi azi pe digul vorbitoarelor fantasme. Înapoia mea, insula se învârteşte ca o roată de apă, ceasornic fantastic măsurând timp după timp, şi eu, răbdător şi hipnotic, încă aştept vesela cegă să muşte Cherhanale Cherhanale, redute ale singurătăţii, dorul m-aduce la voi ca un cal de căpăstru. Cântă cuţitele prin burta nisetrului, cad securile cu orbire de fulger pe crupa morunilor, sună cutii de alămuri cu icrele negre şi-un sărman aşteaptă în colţ mila pescarului — un cap de păstrugă. Cât vă iubesc, cherhanale, mine de aur ale templului meu, aurore ale omului născut pe ape, ale cărui linişti durează cât clipa dintre două valuri, în rest viaţa lui chris christie este o opțiune de vot binară luptă şi momeală a morţii prin apă, pradă a leviathanului. Cât vă iubesc, cherhanale, mici porturi în care o roză a vânturilor măsoară anii şi un steag la pupă spune o rugăciune înainte de a pleca pe mare, domenii bitcoin este cea mai bună investiție fluviului şi ale mării, cuibare ale vântului, cetăţi ale iubirilor pătimaşe, leagăn şi mormânt al celui care nu vrea să plece în singurătatea marilor oraşe, al îndărătnicului blând ca un copil, al săracului şi al neputinciosului, al celui îndrăgostit de stele căzătoare, liman al şarpelui de apă, al broaştei ţestoase, al lişiţei şi corcodelului şi al anghilei în drumul ei lung de la Sargasse la Dunăre.

Cât vă iubesc, cherhanale, faruri luminoase către care navigă corăbiile mele, ca aisbergurile îmi ieşiţi în cale vara cu adâncile voastre gheţării, vă deschideţi marile colibe de stuf şi asemenea lui Iona mă las înghiţit de chitul ce sălăşluieşte în întunericul din voi. Într-o zi, ştiu, voi fi aruncat la un ţărm cu o cherhana unde un om cu privirea ca marea de senină îmi va spune: Bine ai venit, străinule, uite, am fript cinci peşti pentru tine, ospătează. Acum stau singur pe mal şi-aştept să se întoarcă tovarăşii mei din mare; privesc în zare vântul duce un cal de căpastru şi un fanion spune o rugăciune la pupă în înserare. Ce corăbii, ce insomnii! Abstractul luminos al beznelor homofage E timpul să te las somnului spre care ai migrat. Somnul, ah, somnul! Punte ce ne teleportează în camera albă a visului, în care pătrunzi prin imperceptibilă efracţie şi în care te întâlneşti cu lumi care au fost demult, foarte demult şi care nu trăiesc decât în abstractul luminos al beznelor homofage. Da, te voi lăsa, somnului pe care într-atât l-ai ademenit; că, iată, fulguie de amurg şi pe coama valului violet se iveşte înotătorul: la început un punct, apoi fantasma prinde chip şi certitudinea sporeşte.

Va atinge ţărmul? Salvamari, salvamontişti, salvapoeţi, săriţi în crupa cailor de foc şi tăiaţi din goană ştreangul spânzurătorii! Că, iată, damnatul se auto-osândeşte, iar călăul moţăie sub trapa de jos şi-adună capetele în coş. Cu câteva minute mai devreme, auzisem zgomote grele pe scări, dar mi-am închipuit că poate secre- tara mea şi-a cumpărat asfaltieri noi şi le face pro- V. Mi-am amintit însă că se învoise scriitor. Volume recente: pentru nişte îndatoriri specifice, iar asociaţii erau Paznic la uşa nopţii — proză plecaţi care-încotro. Aşa încât, absorbit de hârtiile scurtăVeşnicia cu mele, numai după ce boul reuşi să împingă uşa şi patent — romansă păşească înăuntru ca pe imaş, am realizat singu- publicat şi în bulgară Cred că şi boul a trăit un moment emoţional speci- al, pentru că, după ce a împins uşa, luând-o practic în coarne, s-a oprit cu capul îndreptat spre biroul meu, privind magnetizat la ecranul calculatorului.

Dacă până şi exemplarul cel mai pur, mai obiectiv şi echilibrat al naturii are tresăriri admirative în faţa ei, înseamnă că în fibra de consti- tuţie a acestei ghiduşii tehnologice trebuie să exis- te, negreşit, ceva de natură cu adevărat necurată. Părea a fi în etate! Era corpolent — să tot fi cântărit şase sute de kilograme în viu —, avea cap mare, bălţat, cu o pată albă în frunte, păr joian — roşcat, nişte buze groase şi senzuale, iar ochii aveau ceva special: emanau o inteligenţă im- posibil de exprimat cu mijloacele pe care le avea la îndemână, iar în jurul lor plutea o aură de melancolie aproape solidificată. Câteva clipe ne-am privit unul pe altul în adâncul ochilor, când luați profit cripto că nedumerirea lui nu era mai mică decât nedumerirea mea, ceea ce, chiar aşa fiind, n-avea nicidecum darul să mă liniştească.

Totuşi, privitul acesta în adâncime îi potoli înaintarea, ba, după câţiva paşi, se opri de-a binelea, crăcănând uşor picioarele din faţă. Începu să dea împăciui- tor din coadă. Un aer de mulţumire convenţională îi încreţi suav botul. Văzându-l potolit, mi-am continuat liniştit socotelile, nu fără o bucurie rău- tăcioasă la gândul că, dacă cumva pică un creditor nepoftit să-mi ceară să-i returnez din datorii, până pune el justiţia pe mine, pun eu boul pe el! Lucram cu spor, intrasem deplin în miezul problemelor, aproape că uitasem de prezenţa patrupedului, când aud, la nici un metru de urechea mea, un mu- get profund, adevărat, masculin. Ce rezonanţă! Câtă putere! Cea mai bună criptomonedă pentru a investi octombrie 2021 bine e că în ţara asta mai trăiesc şi boi adevăraţi, în stare să ne aducă în existenţă un pic de autentic, căci altfel am fi eşuat cu toţii în demagogie şi propagandă! Întorcându-mă spre el, văd că din bot i se preling fire diafane de bale. Întinde gâtul spre biblioteca din faţă. O analizează fugar, scuturând din cap de parcă s-ar apăra de obsesia unei muşte sâcâitoare. Apoi scoate o limbă maiestuoasă şi linge amplu cotoarele a cinci cărţi de pe raftul de sus.

Molfăie satisfăcut. Pare că vrea să comenteze ceva, dar tace. Amuzat, caut să cum să tranzacționați perechi corelate de valută cu privirea cărţile respective: Republica lui Platon, un album cu pictură barocă, Revoluţia furată a lui Dumitru Mazilu, Plumb al lui Bacovia şi Pagini Aurii, ultima ediţie. Ce gusturi şi pe animalul ăsta! Rămas fără susţinător, boul face câţiva paşi de-a-ndăratelea, apoi găseşte de cuviinţă să se trântească zgomotos cu fundul la uşă şi cu capul la mine.

Pentru a doua oară, m-a cuprins o bucurie răutăcioasă, gândind că cineva ar mai cuteza să mă deranjeze. Am lucrat cu spor câteva ceasuri, păzit supereficient de musafirul patruped, până când, pe neprevăzute, m-a tăiat udul! Întorcând capul spre uşă, am înţeles că mă aflu într-o investiția în criptomonedă merită foarte naşpa: boul dormea fornăind şi nu părea să realizeze că se află în vizită la altcineva. Partea proastă nu e că n-am reuşit atunci să-l urnesc din loc, ci că n-am reuşit să-l urnesc nici până în ziua de astăzi!

Dacă ediţiile preceden- te au avut loc la Aix-en-Provence Franţa, A. Autoare a mai multor articole şi lucrări publicate fost găzduit de profesorul Jesús Martínez del Cas- în reviste şi volume. Evenimentul de la Almeria încheie practic seria manifestărilor din acest an consacrate lui Eugeniu Coşeriu la Chişinău, Roma, Iaşi şi Bălţi şi, proba- bil, şi în alte centre academice din lumea largă. Locul desfăşurării congresului a fost, cum nu se putea mai bine, ales la o universitate tânără, într-un oraş turistic conservând vestigii ale dominaţiei arabeprintre palmieri, pe ţărmul Mediteranei, unde viaţa pare că se scurge destul de încet dato- rită calmului care îi caracterizează pe spanioli, în general, dar mai cu seamă pe cei din sud, în ciuda rapidităţii cu care vorbesc. Dovada certă a faptului că teoria lingvistică a lui Coşeriu se aplică extrem de profitabil astăzi în toate domeniile din sfe- ra lingvisticii a constituit-o prezenţa tinerilor profesori şi cercetători, elevi ai celor care au avut şansa de a deprinde meseria chiar de la Maestrul de la Tü- bingen: Óscar Loureda Lamas HeidelbergEugenia Bojoga ClujEmma Tămâianu-Morita Japonia — AkitaOana Boc ClujCristinel Munteanu PiteştiAraceli López Serena Sevilla ş. Deschiderea festivă a congresului din dimineaţa zilei de 5 octombrie a avut loc într-o sală impresionantă, Auditorio, prin alocuţiunile de bun venit rostite de rectorul universităţii, de decanul facultăţii, de şeful departamentului şi de energicul organizator, prof.

Jesús Martínez del Castillo. Au urmat comu- nicările în plen susţinute de personalităţi precum: prof. Kennosuke Ezawa şi prof. Chiar și atunci când urmează cursuri comune în limba română în lipsa unui număr de cadre suficiente care să predea în maghiarăstudenţii maghiari rămân în grupuri compacte. Nu există uniformitate, iar diferenţele perceptibile dintre comportamentele colective divizează studenţii maghiari după originea geografică, lucru care funcţionează și ca o un semn al originii lor sociale. Astfel, studenţii veniţi din Estul Transilvaniei, din Secuime, unde populaţia rurală și semiurbană a orășelelor și a marilor burguri e aproape exclusiv maghiară și marcată de un chris christie este o opțiune de vot binară puternic, se dovedesc a fi repliaţi pe ei înșiși, pe instituţiile lor comunitare, fiind adesea neîncrezători în români, pe care nu-i cunosc bine și a căror limbă o învaţă cu greutate. Pe de altă parte, studenţii veniţi din marile orașe ale Transilvaniei Cluj, Oradea. Arad, Timișoara, Satu Mare, Brașov și din satele mixte, bilingvi veritabili, familiari cu cultura românilor, cu obiceiurile lor populare și religioase, dovedesc un spirit mai deschis, în special prin atenţia acordată anumitor aspecte care ţin de cultura înaltă românească.

La cei mai în vârstă din rândul chris christie este o opțiune de vot binară de intelectuali români promovaţi masiv de regimul Ceaușescu, o anumită atitudine de ignoranţă ţine loc de comportament general. Literatura și textele din știinţele umane contemporane maghiare de calitate din Transilvania sau Ungaria sunt prea puţin traduse și sunt necunoscute de către majoritatea acestor intelectuali români care nu cunosc maghiara. Aceștia îngurgitează, fără nicio reţinere, inepţii minore luate din Occident, dar ignoră operele maghiare esenţiale și, în general, pe cele scrise în Europa centrală și balcanică. Or, această situaţie nu e tocmai simetrică, întrucât, prin bilingvismul lor mai bun sau mai rău, intelectualii și studenţii maghiari din Transilvania sunt la curent cu operele importante ale românilor. În pofida acestei ignoranţe a unora și a tendinţei de neîncredere retractilă a altora, fenomenul cultural cel mai clar în postcomunism este invazia bruscă a acelorași surse occidentale. Și pentru unii, și pentru alţii, în funcţie de specialitatea lor, există același set de autori, sociologi, istorici, etnologi, psihologi, politologi, filosofi, lingviști sau eseiști care compun câmpul de referinţe comune, fără a ţine seama de dezbaterile conceptuale care traversează Occidentul în cutare sau cutare disciplină. Pe scurt, ceea ce în Occident numim gândire unică, economică și culturală, triumfă în Europa postcomunistă și, probabil, mai accentuat în România.

În ce privește generaţiile de studenţi maghiari și români din epoca postcomunistă, faptul că își duc viaţa cotidiană în mare parte separat, nu-i împiedică să ia parte împreună la aceeași cultură de masă pop-rock, să consume aceleași obiecte, aceleași haine, să urmărească aceleași filme, etc. De fapt, în pofida faptului că acei mai tradiţionaliști dintre ei fac apel la marcaje istorice și geografice care au devenit în mare parte caduce sub tăvălugul cultural al postmodernităţii, această stare de ignoranţă și neîncredere reciprocă se păstrează într-un ansamblu referenţial identic, supus travaliului uniformizării 39 SINTEZA 3, martie-aprilie Pe de altă parte, există un rău cultural mult mai grav care ameninţă chris christie este o opțiune de vot binară înaltă a minorităţii maghiare din Transilvania: exodul continuu al elitelor sale cele mai calificate.

E vorba, cum am mai spus-o și în alte ocazii, de exodul care a început la finele anilor când, după Revoluţia Ungară dinaceste elite au constatat restrângerea lentă a orizontului lor profesional. De atunci, nimic nu a cum să citiți semnale de tranzacționare cripto această tendinţă. După prăbușirea regimului Ceaușescu, nici subvenţiile acordate de primul guvern ungar postcomunist, nici reorganizarea instituţiilor culturale votată de Parlamentul român nu au reușit să-i tempereze ritmul care, dimpotrivă, s-a intensificat. E vorba de efectul unei combinaţii complexe de factori generali profit bitcoin mining profit particulari mult mai puternice decât o simplă decizie legislativă, care se referă atât la studenţii români, cât și la studenţii maghiari și constituie, după cum se dovedește, cel mai grav pericol care ameninţă supravieţuirea culturii înalte a minorităţii maghiare. E vorba de situaţia socială în general, de șomajul în creștere, de lipsa unui viitor pentru tinerii licenţiaţi — inclusiv pentru cei merituoși —, de nivelul coborât al calităţii vieţii, de permanenţa nepotismului, a clientelismului și feudalismului în jocul relaţiilor socioprofesionale nu de absenţa legii, ci de neaplicarea eide incompetenţa administraţiei.

Acești factori au condus, de-a lungul anilor, la un sentiment al neputinţei de a te realiza în viaţă și la o dorinţă de nestăpânit de a emigra, iar cei mai buni au făcut asta plecând în Ungaria, Germania, Statele Unite, Canada, Australia sau Africa de Sud. Se constată încă o dată, în cazul particular al Transilvaniei, că multiculturalismul sau interculturalismul — imaginar sau real — nu răspunde cu nimic. Condiţiile generale ale postcomunismului o corodează: uniformizarea modelelor culturale oferite populaţiilor; disoluţia irepresibilă a specificului ţărănesc; crearea unei clase de manageri români și maghiari care participă la economia generală; și, last but not least, faptul tot mai acut că Bucureștiul rămâne centrul unde se negociază toate deciziile care implică politica naţională, iar oamenii politici ai minorităţii maghiare sunt antrenaţi, nolens volens, în valul culturii politice românești.

Astfel, efectele acestei dinamici globale întăresc mișcarea migratorie, converg și contribuie la fragilizarea culturii înalte a minorităţii maghiare care, în actele cotidiene ale elitelor sale fidele tradiţiei istorice și sub provocarea naţionaliștilor români, reacţionează în câmpul unui double bind: ghetoizare și defensivă agresivă. Vor rămâne, mai puternice ca niciodată, singurele diferenţe care marchează lumea contemporană: între cei puternici și cei slabi, între cei bogaţi și cei săraci. Claude Karnoouh a urmat studii de ştiinţe fizică şi chimie la Sorbona, iar apoi studii de ştiinţe umane filosofie, antropologie socială, sociologie şi lingvistică la Universitatea Paris X Nanterre. În a întreprins mai multe anchete de etnografie şi folclor în Transilvania. Karnoouh este autorul al şase cărţi şi peste o sută de articole şi eseuri de antropologie culturală şi politică, filosofia culturii şi filosofie politică. Relaţiile interculturale din România — o perspectivă psihosociologică O analiză a discursurilor cu referire la relaţiile majoritate — minorităţi, practicate în România dupăscoate în evidenţă existenţa a trei tipuri distincte: un discurs majoritar, un discurs minoritar conformist şi un discurs minoritar revendicativ. O mare parte a raporturilor între majoritate şi minoritarii revendicativi se structurează pe ideea că minoritarii cer, revendică, cât mai mult posibil, în timp ce majoritarii acordă, cedează, cu grija însă de a ceda cât mai puţin posibil.

Totul ca într-un joc cu sumă nulă, în care orice câştig al minoritarilor echivalează cu o pierdere pentru majoritari. Un leitmotiv chris christie este o opțiune de vot binară discursului minoritar îl reprezintă dreptul la o viaţă internă proprie a comunităţii respective, recunoscută public. În cadrul discursului majoritar cu referire la minorităţi, dominant este însă leitmotivul comunicării, al deschiderii spre relaţionarea cu celălalt, oferită cu generozitate de majoritari şi solicitată minoritarilor, pericolul avut în vedere, la scara întregii societăţi, fiind definit în termeni de izolare sau segregare a 40 SINTEZA 3, martie-aprilie Dincolo de ceea ce afirmă explicit sau implicit cele două tipuri de discurs, ambele au în subsidiar o idee fundamentală: comunicarea interculturală subminează afirmarea identităţii, favorizând asimilarea, iar afirmarea identităţii în lipsa comunicării interculturale subminează coeziunea şi stabilitatea societăţii.

O alegere ar fi deci necesară din această perspectivă: favorizarea fie a identităţii, fie a comunicării. Am putea astfel vorbi de un continuum având la cele două două extremităţi identitatea, respectiv comunicarea. Acestea sunt discursurile de tip multicultural şi intercultural care, plecând de la recunoaşterea diversităţii culturale, propun modele de societate în care sunt valorizate în egală măsură, atât păstrarea şi dezvoltarea identităţilor specifice, cât şi comunicarea interculturală. Vom încerca în cele ce urmează să argumentăm posibilitatea reală ca o societate, cum este cea a României contemporane, să favorizeze simultan dezvoltarea identităţilor specifice şi comunicarea interculturală, fără.

Ne vom baza pe ipoteza că cele două dimensiuni, identitatea şi comunicarea, nu reprezintă extremităţile unui continuum, ci două variabile independente, ce permit însă o mai clară analiză a raporturilor dintre diferitele grupuri din cadrul unei societăţi multiculturale. In acest scop, propunem adaptarea unui concept din psihologia socială. Modelul TILT a fost elaborat de Kaplan pornind de la critica perspectivei unidimensionale asupra distanţei interpersonale. Modelul unidimensional al distanţei presupune un continuum pe o axă ce are la o extremitate contopirea cu celălalt, iar la cealaltă separarea totală. Extremitatea caracterizată prin apropiere oferă maximum de intimitate, dar presupune pericolul pierderii conştinţei sinelui. Extremitatea ce reprezintă îndepărtarea oferă spaţiu pentru afirmarea sinelui, dar presupune singurătate şi izolare.

Între cele două extremităţi reciproc exclusive se situează un punct median, ce permite un grad mediu de intimitate şi de afirmare a sinelui. Criticând acest model, Kaplan propune o viziune bidimensională a distanţei interpersonale, considerând că acest concept conţine două dimensiuni distincte: distanţa faţă de celălalt şi distanţa faţă de sine. Astfel, dacă modelul tradiţional presupune o relaţie de proporţionalitate inversă între ataşament şi individuaţie cu cât ataşamentul este mai puternic, individuaţia va fi mai redusă şi reciprocmodelul bidimensional nu implică o astfel de relaţie, considerând cele două dimensiuni ca fiind independente.

În acest spaţiu bidimensional rezultă patru poziţii ce includ cele două extremităţi ale modelului unidimensional, dar şi două poziţii ce nu sunt puse în evidenţă de modelul anterior. Când luați profit cripto, acest model defineşte distanţa interpersonală sănătoasă, nu printr-un nivel mediu de individuaţie şi de ataşament, ci ca un echilibru între cele două dimensiuni, echilibru corespunzător poziţiei D din figura de mai sus, caracterizat atât prin individuaţie cât şi prin ataşament. Zidurile se referă la barierele dintre persoane şi au rolul de a-i menţine pe ceilalţi în afară, în timp ce frontierele se referă la conturul sinelui, având rolul de a marca diferenţierea sinelui.

Zidurile sunt legate de capacitatea de a se conecta, de a relaţiona cu ceilalţi, aceasta însemnând diferite poziţii pe axa ataşamentului: zidurile permeabile corespund unei capacităţi ridicate de relaţionare, iar zidurile opace unei capacităţi reduse de relaţionare. Frontierele, legate de capacitatea de diferenţiere faţă de ceilalţi, reprezintă puncte diferite pe axa individuaţiei: frontiere puternice corespund unei capacităţi ridicate de diferenţiere, iar frontiere slabe unei capacităţi reduse de diferenţiere.

chris christie este o opțiune de vot binară investiți indicele criptomonedelor

În fine, un alt set conceptual al modelului TILT la care facem referire este cel al nevoilor şi temerilor de relaţionale şi de diferenţiere. Şi acestea sunt asociate modelului bidimensional descris mai sus. Astfel, ataşamentul sănătos corespunde cadranului în care individul are atât nevoie de relaţionare, cât şi nevoie de diferenţiere, celelalte trei cadrane corespunzând unor stări în care individul are cel puţin un tip de temere, fie de individuaţie, fie de ataşament. Individul matur sănătos este cel capabil de a-şi afirma cele două categorii de nevoi. Astfel, nevoia sa de ataşament va determina apariţia de ziduri permeabile, iar nevoia de individuaţie va duce la constituirea de frontiere puternice.

Pe măsură ce individul se maturizează, zidurile vor fi înlocuite de frontiere. Astfel, menţinând analogia cu bandajul, să ne gândim că, în cazul unei răni, bandajul zidul are rolul de a proteja zona în care pielea frontiera a fost distrusă. Pe măsură însă ce pielea se vindecă, bandajul îşi va pierde necesitatea. Situaţia în care, la un individ, zidurile. Dacă vom transfera modelul TILT de la nivel psihologic la nivel social, trecând de la distanţa interpersonală la distanţa socială între grupurile ce compun o societate dată, vom obţine un model perfect compatibil cu perspectiva interculturală. Într-un astfel de model, individuaţia ar corespunde capacităţii grupului de a-şi menţine, afirma şi dezvolta o identitate culturală proprie, iar ataşamentul ar reprezenta echivalentul capacităţii de a relaţiona cu celelalte grupuri, de a comunica şi coopera.

Pentru a putea aplica conceptul descris la realitatea concretă a relaţiilor interculturale din România contemporană, este necesară mai întâi circumscrierea mai precisă a conţinutului acestor relaţii. În privinţa relaţiilor interconfesionale, avem în vedere, pe de o parte, relaţiile bisericii majoritare ortodoxe cu celelalte confesiuni în general şi, pe de altă parte, relaţiile ortodoxie — catolicism, reflectate, în primul rând, prin relaţiile cu biserica greco-catolică. Desigur, această clasificare este inevitabil simplificatoare, dar o considerăm pertinentă pentru a orienta analiza cauzelor şi a dinamicii relaţiilor interculturale, recunoscând totodată gradul mare de variabilitate prezent în interiorul fiecăreia dintre categoriile avute în vedere. Vom analiza în continuare fiecare caz în parte, din două perspective: cea a majorităţii şi cea a minorităţii. Aprecierile făcute au la bază, în mare măsură, activităţile realizate de Institutul Intercultural Timişoara, reflectarea în presă a acestei problematici, dar şi unele studii empirice. Ele trebuie considerate ca puncte de plecare, ca ipoteze ce necesită o validare mai riguroasă. Relaţiile interconfesionale sunt privite diferit de majoritari şi minoritari, în primul rând din cauza marii asimetrii numerice între biserica majoritară şi celelalte confesiuni.

Dacă prima propune argumente, în principal de natură simbolică, pentru legitimarea unei poziţii dominante, cele din urmă luptă pentru afirmarea publică pe baze de egalitate, mizând pe principiul dreptului la diferenţă. Acestea au tendinţa de a se situa în cadranul C al schemei propuse mai sus, corespunzând tendinţei de separare şi pun accentul pe construirea şi menţinerea unor ziduri cât mai opace, în vederea constituirii unor frontiere ferme. În privinţa relaţiilor interetnice, este importantă distincţia între nivelul reprezentanţilor politici şi cel al comunităţilor locale. În general însă, rolul primordial în definirea raporturilor între grupurile etnice aparţine, în opinia noastră, opțiuni binare conectare online politici. Lucrurile vor continua să rămână aşa, atâta vreme cât societatea civilă nu va ajunge într-o fază mai avansată de maturizare. În prezent, după cum reiese şi din mai multe studii empirice, tendinţa este de a considera relaţiile directe, la nivel local, ca fiind bune, în timp ce relaţiile generale dintre comunităţi sunt descrise prin preluarea temelor şi 42 SINTEZA 3, martie-aprilie În cazul relaţiilor dintre majoritatea română şi minoritatea maghiară, cea mai frecvent întâlnită atitudine la majoritari este de a reproşa minorităţii sau chiar de a denunţa ca pe o încălcare a îndatoririlor de cetăţean român, tendinţele de a dezvolta o viaţă comunitară separată. Percepţia separării este accentuată desigur de inaccesibilitatea limbii maghiare pentru români, şi în special pentru cei ce au migrat dintr-o zonă fără populaţie maghiară în zone în care maghiarii au, nu doar o pondere demografică semnificativă, ci şi o conectare profundă la patrimoniul cultural al zonelor respective.

Această contestare a dreptului la privatitate comunitară are desigur la bază motivaţii complexe legate de dinamica socio-istorică a raporturilor de putere dintre cele două comunităţi. Dacă ne referim însă la tematica şi tonul discursurilor actuale, deşi s-a estompat probabil în ultimii ani, rămâne valabilă logica de tipul: acordăm drepturi minoritarilor pentru că suntem buni şi generoşi, ei însă cer tot mai mult, pentru a-şi dezvolta o viaţă internă proprie, care nu va întârzia să conducă la instituţii paralele, la separare tot mai accentuată şi apoi la secesiune. Altfel spus, majoritarii au tendinţa de a considera că minoritatea maghiară alunecă periculos în cadranul C al schemei prezentate, corespunzător separării, caracterizat printr-un nivel ridicat de individuaţie şi un nivel redus de ataşament. Ei acuză deci menţinerea inutilă a zidurilor în condiţiile unor frontiere bine conturate. Discursul tipic al minorităţii maghiare este, în schimb, unul de revendicare a dreptului la individuaţie, acuzând majoritatea de tentative de a o împinge în cadranul A, corespunzător asimilării, caracterizat prin individuaţie redusă şi ataşament la nivel ridicat.

Ei denunţă deci tendinţele de subţiere a frontierei, ceea ce justifică construirea unor ziduri puternice. Discursurile bazate pe promovarea interculturalităţii sunt asociate în acest context, de minoritari, cu tendinţele asimilaţioniste, iar promovarea multiculturalismului este în general asociată, de majoritari, cu tendinţele separaţioniste. Această perspectivă asupra relaţiilor interculturale permite. În ceea ce priveşte motivarea dezirabilităţii unei societăţi interculturale, a promovării drepturilor minorităţilor, ca şi legitimarea revendicarilor acestora şi a strategiilor utilizate pentru obţinerea realizării lor, avem în faţă două opţiuni fundamentale. Una este cea a fundamentării acestei perspective pe recunoaşterea de principiu a egalităţii culturilor şi pe importanţa căutării şi menţinerii stabilităţii sociale. Cealaltă constă în situarea drepturilor fundamentale ale persoanei umane, între care figurează şi cele legate de recunoaşterea şi afirmarea identităţii inclusiv a drepturilor ce permit aceste lucrurica sursă a legitimării unor raporturi societale echitabile. În ceea ce ne priveşte, suntem susţinătorii celei de-a doua variante, considerând respectul pentru demnitatea umană, şi deci drepturile persoanei umane, ca sursă necesară şi suficientă pentru legitimarea viziunii unei societăţi interculturale.

Este însă o astfel de societate, chiar argumentată ştiinţific, o utopie? Credem că nu. Dimpotrivă, ea reprezintă, în opinia noastră, o tendinţă naturală a societăţii care profită de bijuterii. Este însă vorba, nu despre o societate în care protecţia diferitelor identităţi este asigurată şi garantată prin reguli echitabile, ceea ce ar permite limitarea, evitarea sau eliminarea conflictelor, ci despre una în care există în permanenţă un echilibu dinamic între afirmarea identităţilor şi promovarea comunicării interculturale, o societate ce recunoaşte conflictele şi caută permanent mecanisme eficiente de gestionare constructivă a acestora.

Călin Rus este sociolog, directorul Institutului Intercultural din Timişoara. Un final fericit pentru noi: La ce rezultate au avut tricolorii noștri cu celelalte echipe din grupă, înclin să cred că ungurii au fost mai degrabă învinși de către publicul din tribune. Ostilitatea românilor la București a venit ca un răspuns la ostilitatea maghiarilor în meciul de la Budapesta. Așa se întâmplă când e vorba de România - Ungaria, nu e doar un simplu meci de fotbal, când luați profit cripto și foarte multă emoţie încărcată de istorie. Nu pot să uit cum Era atâta forţă în această reacţie a mulţimii, încât echipa Ungariei era practic paralizată pe teren. Unii ar spune că genul ăsta de reacţie e pur patriotism, că e un resort necesar pentru a le demostra ungurilor că noi, românii, așa dezbinaţi cum suntem, știm să ne solidarizăm în momentele cheie ale istoriei. M-am simţit oarecum jenat de tot acest spectacol în care ura era exhibată public și m-am gândit să îi vorbesc copilului meu despre 43 SINTEZA 3, martie-aprilie În fiecare an, pe 15 martie, ungurii de pretutindeni își marchează solidaritatea și apartenenţa la naţiunea maghiară.

Ne arată simbolic diferenţa, le fel cum și noi știm să le-o arătăm pe 1 decembrie. Își pun în piept tricolorul roșu, alb, verde, mai fac un marș și mai ţin un discurs. Și în fiecare an spiritele se aprind de ambele părţi. Mai apare un Tokes care spune că minoritatea maghiară e oprimată și cere autonomia Tinutului Secuiesc. Din partea românilor, un Funar sau un Vadim va susţine mereu că ungurii au prea multe drepturi și că vor să ne fure Ardealul. Slavă Domnului că emoţiile de primăvară trec și apoi și românii și ungurii se întorc la ale lor. Și oricât de mult ar dori unii ca România să fie numai a românilor, nu putem ignora realitatea. În fond, România e ţara tuturor celor care s-au născut, trăiesc și muncesc aici, inclusiv a maghiarilor. Este mai mult decât evident că, deși sunt cetăţeni ai României, ei se simt maghiari, nu români. Patria lor de suflet nu are capitala la București. Sigur că e dureros pentru noi, ca români, să știm acest lucru, dar felul în care te identifici cu un grup etnic sau cu altul, ceea ce simţi că ești nu poate fi.

Aici nu suntem nici în Statele Unite și nici în Franţa, unde oricine are cetăţenie e asimilat ca american sau francez, indiferent de limbă sau etnie. În partea asta a Europei e o altă istorie, o altă realitate și, la fel cum românilor din Valea Timocului, din Cernăuţi sau de peste Prut nu li se poate fura dreptul de a se simţi români, nu cred că România le-ar putea lua în vreun fel maghiarilor dreptul de a se identifica așa cum vor. În fond, nici ei nu ne-au putut lua acest drept înainte deoricât de intens ar fi fost procesul de maghiarizare. Poate că ar trebui să învăţăm că istoria ne poate schimba graniţele, dar patria din suflet nu ne-o poate lua nimeni niciodată. Și asta nu ar trebui să fie un temei pentru excludere și conflict, ci unul pentru acceptare și convieţuire. Cred cu tărie că patriotismul nu presupune în mod necesar să îl urăști pe celălalt, ci să înveţi să îl accepţi și să îl respecţi. Ura este o emoţie extremă, ea ne afectează luciditatea percepţiei și interpretarea realităţii. Ea e o pradigmă a conflictului, nu a convieţuirii.

Prin urmare, în procesul tra- ducerii nu trebuie respectate doar cele trei funcţii ale lui Bühler, ci şi ceea ce Coşeriu numeşte funcţia evocativă a limbajului în varietatea sa.

Naţionalismul, la fel ca extremismele de orice fel, de stânga sau de dreapta, se bazează pe ideologia duşmanului comun, pe frica faţă de străin și pe ţapul ispășitor responsabil pentru toate neîmplinirile noastre. Excluderea și intoleranţa degenerează apoi în superioritatea unui grup etnic în faţa altuia. S-a întâmplat în Europa și în lume de nenumărate ori. Cea mai frecventă eroare în evaluarea relaţiilor interetnice este generalizarea.

  • În septembrie , Acton a părăsit WhatsApp.
  • Cont de tranzacționare și creștere a criptomonedelor investind 50k în criptomonedă, care profită de bijuterii

De exemplu, dacă ne luăm după atmosfera de pe stadionul naţional la meciul România - Ungaria, am fi tentaţi să spunem că românii sunt intoleranţi. În realitate, există mult mai multă toleranţă, decât intoleranţă în relaţia dintre românii și maghiarii din România. Altfel spus, există diferenţe de percepţie, există poate chiar tensiuni, dar există și suficientă deschidere și toleranţă între români și maghiari, ceea ce ne face să credem că nu există în acest moment un potenţial exploziv motivat interetnic. În plus, provocările extremiste au dovedit că nu servesc nimănui. Politicienii care mizează pe naţionalism știu că aceasta e calea cea mai facilă de a ajunge la inimile și miniţile alegătorilor.

Naţionalismul e o coardă sensibilă și, de fiecare dată când e atinsă, vibrează suficient de mult pentru a-i face oameni să nu mai vadă incompetenţa și corupţia celor de la guvernare. Frica solidarizează și de aici până la manipulare nu mai e decât un pas. Mecanismul a fost probat foarte bine în primii ani ai României postcomuniste. Din fericire, atât românii, cât și maghiarii au găsit suficientă înţelepciune pentru a evita un scenariu de tip iugoslav pentru România. Modelul românesc al relaţiilor interetnice nu este perfect, dar este perfectibil. Se alocă sume importante de la buget pentru organizaţiile reprezentative ale minorităţilor naţionale. A fost adoptată o legislaţie antidiscriminare și a fost înfiinţat un Consiliu special pentru combaterea și prevenirea discriminării, inclusiv a celei pe criteriul etnic. Însă cel mai important factor de stabilitate etnică a fost prezenţa prin vot a maghiarilor în Parlament și la guvernare. Votul etnic constant al minorităţii maghiare a făcut din UDMR o forţă politică aproape necesară pentru construirea unei majorităţi în Parlament. UDMR a devenit masa politică critică ce a înclinat mereu balanţa.

Această poziţie i-a permis să negocieze și să fie destul de mult timp la guvernare pentru a câștiga pas cu pas drepturi pentru minoritatea maghiară. Așadar, părerile sunt împărţite, ceea ce e normal într-o democraţie. Important e că nu drepturile etnice au prevalat democraţiei, ci democraţia a reprezentat chiar cadrul prin care toleranţa și buna convieţuire au fost instituţionalizate la masa dialogului și a negocierii. Pentru că e clar că, atunci când dialogul dispare, lucrurile nu se mai pot rezolva decât în stradă. Unii cred că românii au cedat prea multe drepturi maghiarilor în democraţie și că era mai bine în comunism, când problema etnică era rezolvată prin forţa dictaturii. În realitate, problema etnică era doar adormită, minorităţile fiind reduse la tăcere. Drept dovadă că, după căderea comunismului, după dispariţia puterii absolute ca factor. Ceea ce se întâmplă în aceste zile în relaţiile dintre Ucraina și Rusia privind peninsula Crimeea are și un resort etnic. Și una dintre erorile fundamentale pe care le-au făcut cei care au preluat puterea la Kiev a fost să cedeze nucleului naţionalist și să anuleze dreptul minorităţilor de a-și folosi limba maternă.

Un casus belli suficient pentru ca Putin să sară în apărarea minorităţii ruse din Crimeea. Din păcate, anularea acestei reglementări afectează major și drepturile românilor din Ucraina. Prin contrapunct cu situaţia din Ucraina, se poate spune că modelul românesc al relaţiilor interetnice este unul funcţional. Mai sunt probleme legate de descentralizare și autonomie, de simbolistica arborării drapelului Ţinutului Secuiesc, de respectarea drepturilor românilor din Harghita și Covasna, dar important e că toate aceste probleme pot fi rezolvate într-un cadru pașnic, prin ascultarea și înţelegerea celuilalt, prin dialog și negociere, nu prin ură, zăngănit de arme și miros de praf de pușcă. Poate că șansa istorică a României este de a face parte din Uniunea Europene și NATO, de a face parte dintr-o lume mai sigură, dintr-o lume în care, deși graniţele există, ele devin din ce în ce mai puţin relevante prin dreptul de a circula și de a munci liber. Cu toate că trăim într-o lume globalizată, în care identităţile par să se dilueze prin accentuarea similarităţilor și reducerea diferenţelor, în realitate resortul etnic rămâne suficient de puternic pentru a mai fi izvor de tensiuni și conflicte.

Pentru că graniţele mentale nu pot fi doborâte printr-o directivă europeană sau printr-o lege. Toleranţa și deschiderea spre diversitate se construiesc pas cu pas, dar fără prosperitate și reducere a inechităţilor de dezvoltare, e posibil ca graniţele mentale ale etnicului să fie din nou reactivate în Europa. Practic, dinUDMR a fost aproape tot timpul la putere, în toate guvernele, record care n-a mai fost atins de nicio altă structură politică. Un an a fost în opoziţie, în perioadaiar după alegerile prezidenţiale din decembrie revine la guvernare alături de PDL, până în mai UDMR obţine două posturi de ministru în Guvernul Ciorbea: Turism, prin Akos Birtalan decembrie - aprilieşi ministrul delegat pentru minorităţi naţionale, prin Gyorgy Tokay decembrie aprilie Ministru delegat pentru minorităţi rămâne Gyorgy Tokay aprilie ianuariepentru ca la 27 ianuarieîn urma demisiei sale, funcţia să fie preluată de Peter Eckstein-Kovacs până pe 22 decembrie Cine îşi mai aminteşte, azi, în zonele de diasporă internă, de aniversările fără imn, fără cocarde, temătoare şi friguroase, de 15 Martie?

În Guvernul Călin PopescuTăriceanu, UDMR primeşte cele mai multe portofolii de până atunci: Markó Béla ministru de stat fără portofoliu însărcinat cu coordonarea activităţilor din domeniul culturii, învăţământului şi integrării europene ; Laszlo Borbely ministru delegat pentru lucrări publice şi amenajarea teritoriului ; Zsolt Nagy ministrul comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei ; Iuliu Winkler ministrul delegat pentru comerţ. După alegerile parlamentare din noiembrieUDMR era pregătită să intre din nou la guvernare şi a purtat discuţii în acest sens cu PDL. În special în anii în care a fost la guvernare, UDMR a obţinut lucruri foarte importante pentru comunitatea maghiară. Or, în opinia mea, aceste premise le-am şi creat. După ce anii '90 au trecut, la Târgu-Mureş şi în multe alte locuri din Transilvania, noi am afişat inscripţiile în limba maghiară. Această prevedere referitoare la administraţiile locale am introdus-o, înşi în Constituţie, extinzând dreptul de utilizare a limbii în instituţiile deconcentrate şi în justiţie.

Limba maghiară are, azi, în Transilvania, în numeroase situaţii, statut oficial: principiul l-am făcut acceptat, practica există, asta trebuie să lărgim în viitor. Consider aceasta opțiuni binare conectare online uriaşă schimbare în zece ani, din în Sau cine îşi mai aminteşte, azi, în zonele de diasporă internă, de aniversările fără imn, fără cocarde, temătoare şi friguroase, de 15 Martie? Noi ne amintim, stimaţi delegaţi, noi, cei care am obţinut ca sărbătoarea noastră naţională să fie salutată, în fiecare an, de şeful statului şi de primul-ministru român, iar folosirea simbolurilor noastre este garantată de o hotărâre guvernamentală. Lupta de două decenii pentru învăţământul maghiar integral a fost, în sfârşit, încununată de succes. În a învins Convenţia Democratică şi am intrat în guvern. Pasul era atunci, istoric vorbind, absolut fără precedent. În întreg spaţiul carpato-dunărean nu exista vreun exemplu cum că, în guvernul unei ţări considerate stat naţional şi care până atunci chiar se comporta ca atare, să fie prezenţi reprezentanţi ai unei comunităţi etnice. Marius Avram. Cum votează etnicii maghiari la prezidenţiale? Alegerile prezidenţiale din ţara noastră sunt un puzzle complicat, în care fiecare piesă, indiferent de mărimea sa, iar electoratul maghiar este una dintre aceste piese, poate avea un rol major în stabilirea rezultatului final. Însă confruntarea principală abia a început: dispunerea în turul decisiv a celorlaltor zeci de procente va defini câștigătorul.

Locul doi nu este un blestem, ci o oportunitate. Un avantaj de șapte procente precum cel avut de Adrian Năstase în se poate topi. O performanţă meritorie în primul tur se poate metamorfoza într-o înfrângere de proporţii cazul lui Emil Constantinescu în În acest context, influenţa electoratului de etnie maghiară a fost deseori luată în calcul. În fundalul acestor analize se află și un mit cu privire la disciplina electorală a acestui segment de votanţi. După cum vei vedea mai jos, în cazul alegerilor prezidenţiale, acest mit nu are acoperire în realitate. Motivul este simplu: multor votanţi de etnie maghiară le este evident că votul din primul tur pentru candidatul UDMR este unul strict simbolic, fără efecte politice sau sociale concrete.

În turul doi, interesul scade și mai mult, candidaţii de etnie română nereușind în ultimul deceniu să capteze atenţia și să obţină o susţinere majoră. Starea de fapt descrisă mai sus se manifestă în mai multe feluri. Candidaturile UDMR la președinţie, de exemplu, se află pe un trend descendent. Între șioferta electorală a Uniunii. Există și efecte încărcate cu semnificaţie: dacă în Gyorgy Frunda îl depășea pe un Corneliu Vadim Tudor în ascensiune, în Kelemen Hunor a terminat în urma unui Corneliu Vadim Tudor pe final de carieră. Să ne concentrăm asupra turului doi și asupra judeţelor cu o populaţie de etnie maghiară covârșitoare din punct de vedere numeric.

Vom descoperi o evoluţie similară cu cea menţionată în paragraful anterior: la începutul anilor '90, la vot în turul doi veneau de mii de locuitori ai Harghitei și Covasnei. În turul doi al ultimelor prezidenţiale, la vot s-au prezentat în turul decisiv de mii de persoane. Scăderea de-a lungul anilor, pe care nu o prezint aici în detaliu, este chris christie este o opțiune de vot binară și evidentă. La nivel naţional, de altfel, ponderea votanţilor acestor judeţe în electoratul total prezent la vot în turul doi s-a redus semnificativ.

În planul sănătăţii democraţiei românești, toată această situaţie este îngrijorătoare, semnalând dezinteresul unei comunităţi importante faţă de un scrutin cu implicaţii majore pentru societate. Într-o măsură chiar mai mare decât votanţii de etnie română, minoritatea maghiară privește alegerile prezidenţiale cu apatie și dezinteres. Aceasta este imaginea prezentului, conţinând și câţiva sâmburi de informaţie cu privire la viitor. O discuţie despre modul în care etnicii maghiari privesc prezidenţialele nu este completă fără menţionarea modului în care ei au jucat un rol foarte important în istoria ceva mai îndepărtată - din nefericire, exact în perioada când atenţia companii de tranzacționare proprii subiectului era minimală. UDMR - 1. De această situaţie au beneficiat candidaţii partidelor istorice. Impactul votului etnicilor maghiari a fost mai mic decât cu doi ani mai devreme, în principal din cauza evoluţiilor politice care au extins electoratul partidelor istorice. În legătură cu comportamentul de vot al etnicilor maghiari în anul și la scrutinele prezidenţiale următoare se pot emite două ipoteze aflate în contradicţie. Invit cititorul să aleagă ipoteza care i se pare mai atractivă:. Faptul că alegerile din și au avut rezultate strânse, pe muchie, este un accident istoric. Din punct de vedere statistic, repetarea unor astfel de scoruri este improbabilă.

Vom reveni la alegeri decise, precum în anii '90 sau înla zeci de procente distanţă. În acest context, votul etnicilor maghiari își va reduce din importanţă și vizibilitate. Subiectul va fi recuperat de domenii precum antropologia sau sociologia non-politică, care vor investiga. De asemenea, rolul UDMR în ecuaţia prezidenţialelor se va reduce semnificativ. Scena politică din România se rotește constant în sensul izolării forţei mai puternice. Vom vedea, în continuare, alegeri prezidenţiale disputate, incendiare, emoţionale, în care partidul sau persoana care pare să deţină puterea se va confrunta cu o alianţă de vectori care caută să-i încheie dominaţia.